Članci i enciklopedije

Želudac

Želudac

Želudac

Želuca služi kao prva obrambena linija našeg imunološkog sustava. Sadrži klorovodičnu kiselinu koja pomaže uništiti bakterije i viruse iz hrane. Upoznajte zeldoec i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Želudac

Ime organa:

Želudac

Latinsko ime organa:

Ventriculus

 

Opis organa:

Želuca je tijelo sastavljeno od mišića. Šuplji je dio probavnog trakta. Prva faza probave je žvakanje, a zatim hrana ide u trbuh. Pogrešno je misliti da se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju u trbuhu, budući da je želudac odgovoran samo za raspad veće molekule hrane u manje one, koje se zatim apsorbiraju u crijevima.

Leži između jednjaka i tankog crijeva i obavlja mnogo više zadataka nego samo probavu hrane. Također uklanja probavne enzime i želučanu kiselinu, a također uništava mikrobe, uklanja hormone i sluz.

Želuca povezuje jednjak s tankim crijevom. Nakon primitka hrane iz jednjaka, hrana se djelomično probavlja, a hrana ostaje oko 3 do 5 sati. Nakon nekog vremena, hrana napušta želudac i ulazi u duodenum, prvi dio tankog crijeva.

Dijelimo ga na 5 dijelova - cardia, želuca ili fundusa, tijela želuca ili korpusa, pyloric antrum i vratara ili pylorus.

 

Bolesti, koje najčešće pogađaju organ:

  • Čir želuca također može utjecati na jednjak. Na trbuhu, rana ili ulkusa se pojavljuje doslovno, praćeno brojnim neugodnim simptomima.
  • Dispepsija je jedan od najčešćih problema u želucu. Ovo je loša probava, popraćena bolom u gornjem dijelu trbušne i donje strane prsa.
  • Želučana ili abdominalna gripa se razlikuje od normalne gripe. Nije infekcija dišnog sustava, već zbog infekcije želuca i crijeva (u većini slučajeva to su virusne infekcije).
  • Rak želuca znači rast stanica karcinoma u stanicama želučanih zidova.
  • Gastritis je upala želučane sluznice.

 

Simptomi teškoća s organom:

  • Osjećaj napuhanosti,
  • Bol u trbuhu,
  • Slabost i povraćanje,
  • Peckajuć osjećaj u želucu poslije obroka ili po noći,
  • Povraćanje krvi,
  • Gubitak tjelesne težine
  • gorušica,
  • osjećaj punosti
  • umor i slabost

 

Hrana, koja ima ugodan utjecaj na organ:

Za zdrav želudac pazimo na dovoljno unosa tekućine u tijelu, a vi morate uživati u puno vlakana. Nalaze se u kruhu od cjelovitog pšeničnog soka, smeđi riža, voće i povrće, grah i zob.

Ako želimo zdraviji želudac, također moramo smanjiti unos hrane bogate nezdrave masti u tijelu. Ne preporučujemo vam pretjerivanje a začinima.

Problemi u želucu također mogu biti uzrokovani sljedećom hranom: agrumi, rajčice, salate, gazirana pića, luk i pšenica.

 

Zanimljivi detalji o organu:

  • Često se za želudac koristi naziv trbuh. Pod trbuh spadaju: želudac, jetra, slezena, gušterača, crijeva, bubrezi, krvne žile i živci.
  • Želudac služi kao prva obrambena linija našeg imunološkog sustava. Sadrži klorovodičnu kiselinu koja pomaže uništiti bakterije i viruse iz hrane.
  • Želudac proizvodi svježi sloj sluznice svaka 2 tjedna.
  • Želudac odrasle osobe može pohraniti oko 1,5 litara hrane.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.