Članci i enciklopedije

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K može pridonijeti sniženju krvnog tlaka sa sprječavanjem mineralizacije u arterijama. To omogućuje slobodan protok krvi kroz tjelesne žile. Mineralizacija je česta u starijoj dobi te je glavni uzročnik rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava.

Opis

Vitamin K

 

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Vitamin K je vitamin koji je topiv u mastima, zbog čega ga naše tijelo pohranjuje u masnom tkivu i jetrima. Poznajemo ga po njegovoj ulozi u nastanku krvnih ugrušaka, dok sam proces nazivamo koagulacija (zgrušavanje krvi). Važnu ulogu ima i održavanju zdravih kostiju.

Za razliku od drugih vitamina i minerala, vitamin K obično se ne koristi u obliku dodataka prehrani. U pravilu je riječ o skupini spojeva, među kojima je najvažniji spoj vitamin K1, a slijedi mu vitamin K2.

 

Manjak i simptomi:

Manjak vitamina K vrlo je rijetka pojava. Naime, pronalazimo ga u tamnom lisnatom povrću, a proizvode ga i bakterije u našim crijevima. Konzumacija antibiotika može uništiti crijevne bakterije, prije svega kod ljudi koji u crijevima imaju malu količinu bakterija. Apsorpciju vitamina K može otežati:

  • celijakija,
  • Chronova bolest,
  • hemodijaliza,
  • ozbiljne opekline.

Manjak vitamina K može uzrokovati krvarenje, prije svega iz desni i nosa.

 

Preporučena dnevna doza:

Djeci (1-3 godina) je dnevno potrebno 15 µg.

Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 20 µg.

Djeci (7-9 godina) je dnevno potrebno 30 µg.

Djeci (10-12 godina) je dnevno potrebno 40 µg.

Djeci (13-14 godina) je dnevno potrebno 50 µg.

Mladež (15-18 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 60 µg, a dječacima 70 µg.

Odrasli: ženama je dnevno potrebno 60-65 µg, a muškarcima 70-80 µg.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Predoziranje vitaminom K iz hrane skoro je nemoguće. Do predoziranja najčešće dolazi ako konzumiramo previše vitamina K3. Prevelika doza može uzrokovati žuticu, crvenilo i znojenje.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Vitamin K pronalazimo u:

  • goveđim jetricama,
  • zelenom čaju,
  • brokuli,
  • kelju,
  • špinatu,
  • zelju,
  • šparogama,
  • tamnom lisnatom povrću.

Zamrzavanje namirnica može uništiti vitamin K, dok zagrijavanje nema nikakvog utjecaja na njega.

Vitamin K1 nalazi se u lisnatom povrću, dok vitamin K2 pronalazimo u mesu, sirevima i jajima, a sintetiziraju ga i bakterije.

 

Jeste li znali?

Povećanu koncentraciju vitamina K u krvi povezujemo s boljom funkcijom pamćenja kod starijih osoba. U jednom su istraživanju zdravi ljudi stariji od 70 godina s visokim udjelom vitamina K u krvi postigli odlične rezultate pri testiranju epizodičnog pamćenja.

Vitamin K može pridonijeti sniženju krvnog tlaka sa sprječavanjem mineralizacije u arterijama. To omogućuje slobodan protok krvi kroz tjelesne žile. Mineralizacija je česta u starijoj dobi te je glavni uzročnik rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Dokazano je da povećani unos vitamina K (još uvijek u granicama normale!) smanjuje rizik od nastanka moždanog udara. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.