Vitamin E
Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Vitamin K može pridonijeti sniženju krvnog tlaka sa sprječavanjem mineralizacije u arterijama. To omogućuje slobodan protok krvi kroz tjelesne žile. Mineralizacija je česta u starijoj dobi te je glavni uzročnik rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava.
Opis
Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:
Vitamin K je vitamin koji je topiv u mastima, zbog čega ga naše tijelo pohranjuje u masnom tkivu i jetrima. Poznajemo ga po njegovoj ulozi u nastanku krvnih ugrušaka, dok sam proces nazivamo koagulacija (zgrušavanje krvi). Važnu ulogu ima i održavanju zdravih kostiju.
Za razliku od drugih vitamina i minerala, vitamin K obično se ne koristi u obliku dodataka prehrani. U pravilu je riječ o skupini spojeva, među kojima je najvažniji spoj vitamin K1, a slijedi mu vitamin K2.
Manjak i simptomi:
Manjak vitamina K vrlo je rijetka pojava. Naime, pronalazimo ga u tamnom lisnatom povrću, a proizvode ga i bakterije u našim crijevima. Konzumacija antibiotika može uništiti crijevne bakterije, prije svega kod ljudi koji u crijevima imaju malu količinu bakterija. Apsorpciju vitamina K može otežati:
Manjak vitamina K može uzrokovati krvarenje, prije svega iz desni i nosa.
Preporučena dnevna doza:
Djeci (1-3 godina) je dnevno potrebno 15 µg.
Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 20 µg.
Djeci (7-9 godina) je dnevno potrebno 30 µg.
Djeci (10-12 godina) je dnevno potrebno 40 µg.
Djeci (13-14 godina) je dnevno potrebno 50 µg.
Mladež (15-18 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 60 µg, a dječacima 70 µg.
Odrasli: ženama je dnevno potrebno 60-65 µg, a muškarcima 70-80 µg.
Nuspojave ili predoziranje:
Predoziranje vitaminom K iz hrane skoro je nemoguće. Do predoziranja najčešće dolazi ako konzumiramo previše vitamina K3. Prevelika doza može uzrokovati žuticu, crvenilo i znojenje.
Dobar izvor hranjivih tvari:
Vitamin K pronalazimo u:
Zamrzavanje namirnica može uništiti vitamin K, dok zagrijavanje nema nikakvog utjecaja na njega.
Vitamin K1 nalazi se u lisnatom povrću, dok vitamin K2 pronalazimo u mesu, sirevima i jajima, a sintetiziraju ga i bakterije.
Jeste li znali?
Povećanu koncentraciju vitamina K u krvi povezujemo s boljom funkcijom pamćenja kod starijih osoba. U jednom su istraživanju zdravi ljudi stariji od 70 godina s visokim udjelom vitamina K u krvi postigli odlične rezultate pri testiranju epizodičnog pamćenja.
Vitamin K može pridonijeti sniženju krvnog tlaka sa sprječavanjem mineralizacije u arterijama. To omogućuje slobodan protok krvi kroz tjelesne žile. Mineralizacija je česta u starijoj dobi te je glavni uzročnik rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Dokazano je da povećani unos vitamina K (još uvijek u granicama normale!) smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.
Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali..
Ako pokušavate izgubiti suvišne kilograme ili spriječiti razvoj bolesti srca, razmislite o konzumaci..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.