Vitamin D
Ako pokušavate izgubiti suvišne kilograme ili spriječiti razvoj bolesti srca, razmislite o konzumaci..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali. Vitamin E kao antioksidans pomaže stabilizirati stanične membrane i zaštititi tjelesna tkiva.
Opis
Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:
Vitamin E u našem tijelu ima ulogu antioksidansa jer sprječava nastanak ozljeda zbog slobodnih radikala i usporava znakove starenja. No, to nisu jedine koristi vitamina E. Riječ je o vitaminu koji je topiv u masti te je nužno potreban za pravilno djelovanje brojnih organa, enzima i neuroloških procesa.
Konzumacijom hrane bogate vitaminom E možemo izliječiti i spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava te izbjeći visoki krvni tlak.
Manjak i simptomi:
Manjak vitamina E rijetka je pojava za koju stručnjaci tvrde da ne uzrokuje loše prehrambene navike. Veći rizik od manjka vitamina E postoji kod dojenčadi s niskom tjelesnom težinom, pojedinaca sa smetnjama u apsorpciji masti (upalna bolest crijeva) i onih s cističnom fibrozom. Kod spomenutih je stanja problem u nepravilnoj apsorpciji masti, a znamo da su masti nužno potrebne za apsorpciju vitamina E.
Simptomi manjka mogu uključivati gubitak koordinacije mišića i slabovidnost.
Preporučena dnevna doza:
Djeca (1-3 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 5 mg, a dječacima 6 mg.
Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 8 mg.
Djeca (7-9 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 9 mg, a dječacima 10 mg.
Djeca (10-12 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 11 mg, a dječacima 13 mg.
Djeca (13-14 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 12 mg, a dječacima 14 mg.
Mladež (15-18 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 12 mg, a dječacima 15 mg.
Odrasli: ženama je dnevno potrebno 12 mg (trudnice 13 mg, dojilje 17 mg), a muškarcima 13-15 mg.
Nuspojave ili predoziranje:
Stručnjaci su mišljenja da predoziranje vitaminom E može povećati rizik od razvoja hemoragijskog moždanog udara za čak 22 %. Jedna od ozbiljnih nuspojava vitamina E je povećani rizik od nastanka krvarenja.
Velike doze vitamina A mogu također uzrokovati mučninu, proljev, grčeve u želucu, umor, slabost i glavobolju.
Dobar izvor hranjivih tvari:
Vitamin E nalazi se samo u biljnim namirnicama, uključujući i neka ulja, orašaste plodove, voće i pšenične klice. Ako želimo zadovoljiti naše dnevne potrebe za vitaminom E, moramo konzumirati:
Jeste li znali?
Tvorba slobodnih radikala proizlazi iz različitih kemijskih reakcija u tijelu te je osnova za razvoj brojnih bolesti, kao što su bolesti srca, hipertenzija, senilnost, artritis i rak. Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali. Vitamin E kao antioksidans pomaže stabilizirati stanične membrane i zaštititi tjelesna tkiva.
Ako pokušavate izgubiti suvišne kilograme ili spriječiti razvoj bolesti srca, razmislite o konzumaci..
U jednom od istraživanja stručnjaci su otkrili da kod pojedinaca s visokim udjelom askorbinske kisel..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.