Članci i enciklopedije

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Vitamin C (askorbinska kiselina)

U jednom od istraživanja stručnjaci su otkrili da kod pojedinaca s visokim udjelom askorbinske kiseline u krvi postoji čak 42 % niži rizik od moždanog udara u usporedbi s onim pojedincima koji imaju nizak udio vitamina C u krvi. Razlozi za to nisu posve jasni. Sigurno je to da ljudi koji konzumiraju velike količine sirovog voća i povrća u svojem tijelu imaju veće količine vitamina C. 

Opis

Vitamin C (askorbinska kiselina)

 

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Vitamin C poznajemo i pod imenom askorbinska kiselina. Hranjiva je tvar koja je topiva u vodi te ju pronalazimo u nekim namirnicama. U tijelu djeluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Istima smo izloženi zbog udisanja cigaretnog dima, onečišćenog zraka i izloženosti UV svjetlu.

Vitamin C potreban je našem tijelu za proizvodnju kolagena, proteina koji je nužno potreban za cijeljenje rana. Osim toga, vitamin C poboljšava apsorpciju željeza iz biljnih namirnica i pomaže imunološkom sustavu u pravilnom djelovanju kako bi mogao zaštititi naše tijelo od bolesti.

 

Manjak i simptomi:

Manjku vitamina C izloženi su pušači jer dim povećava količine vitamina C koje su potrebne za popravak oštećenja. Ljudi koji puše dnevno trebaju 35 g više vitamina C od nepušača. Rizik je moguć i kod dojenčadi, pothranjenih pojedinaca te bolesnika s rakom ili bolesnim bubrezima.

Težak nedostatak vitamina C nazivamo skorbut. Bolest poznajemo po umoru, upaljenim desnima, ljubičastim flekama na koži i bolovima u zglobovima.

 

Preporučena dnevna doza:

Djeci (1-3 godine) je dnevno potrebno 60 mg.

Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 70 mg.

Djeci (7-9 godine) je dnevno potrebno 80 mg.

Djeci (10-12 godina) je dnevno potrebno 90 mg.

Djeci (13-14 godina) je dnevno potrebno 100 mg.

Mladeži (15-18 godina) je dnevno potrebno 100 mg.

Odrasli: ženama je dnevno potrebno 100 mg (trudnice 110 mg, dojilje 150 mg), a muškarcima 100 mg.

 

Nuspojave ili predoziranje:

U slučaju predoziranja vitaminom C mogu se pojaviti:

  • proljev,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • žgaravica,
  • nadutost i grčevi,
  • glavobolja,
  • nesanica,
  • bubrežni kamenci.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Najbolji izvor vitamina C su voće i povrće. U tijelo ga možemo unijeti konzumacijom:

  • citrusa (naranče i grejp), voćnih sokova, crvene i zelene paprike te kivija,
  • ostalog voća i povrća (brokoli, jagode, krumpir i rajčica),
  • neke hrane i pića obogaćenih vitaminom C.

Udio vitamina C može se smanjiti produženom pohranom i kuhanjem. Prednost je ako većinu voća i povrća konzumiramo sirove.

 

Jeste li znali?

U jednom od istraživanja stručnjaci su otkrili da kod pojedinaca s visokim udjelom askorbinske kiseline u krvi postoji čak 42 % niži rizik od moždanog udara u usporedbi s onim pojedincima koji imaju nizak udio vitamina C u krvi. Razlozi za to nisu posve jasni. Sigurno je to da ljudi koji konzumiraju velike količine sirovog voća i povrća u svojem tijelu imaju veće količine vitamina C. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.