Članci i enciklopedije

Pantotenska kiselina (vitamin B5)

Pantotenska kiselina (vitamin B5)

Pantotenska kiselina (vitamin B5)

Vitamin B5 je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Pomaže nam u borbi protiv različitih bolesti i infekcija. Konzumacijom hrane koja sadrži velike količine pantotenske kiseline možemo se zaštititi i od prehlade i gripe. 

Opis

Pantotenska kiselina (vitamin B5)

 

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Pantotenska kiselina koju poznajemo i pod nazivom vitamin B5 hranjiva je tvar koja je topiva u vodi i dio je skupine vitamina B. Spomenuta skupina brine za normalno djelovanje nadbubrežne žlijezde i održavanje zdravog živčanog sustava. Ime vitamina potječe od grčke riječi „pantothen“, što znači „od bilo kuda“, a odražava činjenicu da male količine pantotenske kiseline možemo pronaći u svim vrstama namirnica.

Pantotenska kiselina je nužno potrebna u razgradnji bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Brine za zdravu kožu i sudjeluje u sintezi koenzima A, enzima koji sudjeluje u različitim reakcijama u tijelu, posebice pri razgradnji masnih kiselina.

 

Manjak i simptomi:

Manjak pantotenske kiseline je rijetka, no ozbiljna pojava koja može uzrokovati ukočenost i peckanje u rukama i nogama, a mogući su i glavobolja, umor i nesanica. Budući da pantotenska kiselina sudjeluje u mnogobrojnim tjelesnim funkcijama, manjak se ne može tako lako prepoznati.

Do manjka obično dolazi u slučaju pothranjenosti.

 

Preporučena dnevna doza:

Djeci (1-3 godine) je dnevno potrebno 4 mg.

Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 4 mg.

Djeci (7-9 godina) je dnevno potrebno 5 mg.

Djeci (10-12 godina) je dnevno potrebno 5 mg.

Djeci (13-14 godina) je dnevno potrebno 6 mg.

Mladeži (15-18 godina) je dnevno potrebno 6 mg.

Odrasli trebaju 6 mg dnevno.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Vrlo veliki unosi pantotenske kiseline mogu uzrokovati proljev. Mogući su i mučnina te poriv na povraćanje.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Najveće količine pantotenske kiseline nalaze se u žitaricama, jajima, mesu, mahunarkama, avokadu i jogurtu. Istraživanja su pokazala da obrada i rafiniranje namirnica uzrokuju veliko smanjenje udjela pantotenske kiseline, u nekim slučajevima i do 75 %.

 

Jeste li znali?

Vitamin B5 ima važnu ulogu u smanjenju stresa i sprječavanju nastanka psihičkih tegoba, poput anksioznosti i depresije. Regulira hormone koji su odgovorni za nastanak spomenutih psihičkih tegoba. Budući da regulira razinu kolesterola i nadzire krvni tlak, brine za bolje zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Pantotenska kiselina pomaže nam u smanjenju umora. Poveća izdržljivost čovjekovog tijela te nam daje energiju i snagu tijekom tjelovježbe, a ujedno na taj način brine za učinkovito i zdravo obavljanje različitih zadataka. Posebice je važna kod aktivnih ljudi i profesionalnih sportaša.

Vitamin B5 je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Pomaže nam u borbi protiv različitih bolesti i infekcija. Konzumacijom hrane koja sadrži velike količine pantotenske kiseline možemo se zaštititi i od prehlade i gripe. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.