Amigdalin (vitamin B17)
Amigdalin, poznatiji i kao vitamin B 17, u našem tijelu ima važne funkcije. Istraživanja su potvrdil..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.
Opis
Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:
Bakar je element u tragovima koji je od ključnog značaja za održavanje zdravlja svih živih bića. Riječ je o relativno maloj skupini metala koji zajedno s amino i masnim kiselinama te vitaminima sudjeluju u odvijanju metaboličkih procesa. Našem je tijelu potreban za normalan rad mozga, a koristi se i u sintezi kolagena. Čovjekovo tijelo bakar ne može proizvesti samo, zato ga moramo unositi odgovarajućom prehranom.
Bakar se u tijelu pohranjuje u jetrima i bubrezima, dok se apsorpcija odvija u tankom crijevu i želucu. U našem je tijelu pohranjena vrlo mala količina bakra (manje od 150 mg), a izlučuje se prije svega putem žuči.
Manjak i simptomi:
Manjak bakra vrlo je rijetka pojava. Najčešće se javlja u slučaju pothranjenosti odnosno kod ljudi s lošom ishranom. Simptomi manjka bakra su sljedeći:
Preporučena dnevna doza:
Preporučena dnevna doza bakra ovisi o starosti.
Nuspojave ili predoziranje:
Bakar je u većim količinama otrovan, dok je akutno otrovanje bakrom vidljivo u obliku slabosti, povraćanja i proljeva. Mogući su i problemi s bubrezima, anemija i smrt.
Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.
Dobar izvor hranjivih tvari:
Odličan izvor bakra su:
Jeste li znali?
Bakar je hranjiva tvar koja igra važnu ulogu u sintezi hemoglobina, mijelina, melanina i kolagena. Pomaže u zaštiti mijelinske ovojnice koja ovija živce te je aktivno uključen u proizvodnju elastina, elementa vezivnog tkiva, koji održava fleksibilnost kože. Našu kožu održava mladolikom i gipkom.
Ima važnu ulogu i u osiguravanju normalnog rada žlijezde štitnjače. Prekomjerna količina bakra jedan je od glavnih uzroka za nepravilan rad štitnjače. Zbog neuravnotežene hormonske aktivnosti mogu se pojaviti hipotiroidizam i hipertiroidizam.
Amigdalin, poznatiji i kao vitamin B 17, u našem tijelu ima važne funkcije. Istraživanja su potvrdil..
Magnezij ima vrlo važnu ulogu kod moždanih funkcija i raspoloženja, a niske razine su također poveza..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.