Članci i enciklopedije

Kalcij

Kalcij

Kalcij

Kalcij smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Usporava rast polipa koji mogu uzrokovati nastanak raka. Smanjuje rizik od razvoja adenoma i nemalignih tumora debelog crijeva.

Opis

Kalcij

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Kalcij je jedan od važnijih minerala u tijelu jer je našem tijelu potreban u puno većim količinama od ostalih minerala. Naše tijelo pohranjuje više od 99 % kalcija u kostima i zubima. Preostale vrijednosti kalcija nalaze se u krvi, mišićima i međustaničnoj tekućini.

Kalcij je tijelu potreban za širenje i sakupljanje mišića i žila, izlučivanje hormona i enzima te za slanje poruka preko živčanog sustava.

 

Manjak i simptomi:

Manjak kalcija (hipokalcijemija) česta je pojava tijekom starenja (promjena prehrane, hormonalne promjene kod žena, genetski čimbenici). Kod uobičajenog manjka kalcija obično nisu prisutni nikakvi simptomi, no isti su vidljivi u slučaju teškog manjka kalcija:

  • zbunjenost ili gubitak pamćenja,
  • grčevi u mišićima,
  • ukočenost i trnci u rukama, na licu i u nogama,
  • depresija,
  • halucinacije,
  • lomljenje kostiju.

 

Preporučena dnevna doza:

Djeci (1-3 godine) je dnevno potrebno 600 mg kalcija.

Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 700 mg kalcija.

Djeci (7-9 godina) je dnevno potrebno 900 mg kalcija.

Djeci (10-12 godina) je dnevno potrebno 1100 mg kalcija.

Djeci (13-14 godina) je dnevno potrebno 1200 mg kalcija.

Djeci (15-18 godina) je dnevno potrebno 1200 mg kalcija.

Odraslim ženama i muškarcima dnevno je potrebno 1000 mg kalcija.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Visok udio kalcija u krvi uzrokuje stanje koje nazivamo hiperkalcijemija. Iz prirodnih je izvora hrane praktički nemoguće unijeti prevelike količine kalcija, no prevelika doza dodataka prehrani i dodataka koji sadrže kalcij, a koji povećavaju apsorpciju kalcija u tijelu (vitamin D), mogu uzrokovati ozbiljne neželjene učinke.

Najčešće se javljaju bolovi u želucu, proljev ili zatvor, glavobolja, slabost i povraćanje. Prevelika doza može u konačnoj fazi uzrokovati i duševnu smetenost, nepravilan puls i visoki krvni tlak.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Namirnice bogate kalcijem su:

  • mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, jogurt i sir,
  • lisnato zeleno povrće,
  • ribe s mekim kostima (konzervirane sardele i losos),
  • hrana bogata kalcijem (žitarice, sokovi, pića od soje i riže, tofu).

 

Jeste li znali?

Kalcij ne igra važnu ulogu samo kod održavanja snažnih kostiju i zubi, već nam također pomaže održati optimalnu tjelesnu težinu.

Kalcij smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva. Usporava rast polipa koji mogu uzrokovati nastanak raka. Smanjuje rizik od razvoja adenoma i nemalignih tumora debelog crijeva. Naše tijelo apsorbira vrijednost kalcija koja mu je potrebna, a višak ostaje u crijevima. Sudeći po istraživanjima, neapsorbirani se kalcij iz crijeva veže na nositelje raka te ih na taj način izlučuje iz tijela. Istraživanja su pokazala da se to odnosi na obje vrste kalcija – onaj koji se nalazi u namirnicama i onaj koji u tijelo unosimo uz pomoć dodataka prehrani. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.