Arganovo ulje
Arganovo ulje sadrži veliku količinu masnih kiselina – sastoji se od čak 80 % masnih kiselina koje n..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Avokadovo ulje možemo u kulinarstvu upotrijebiti kao zamjenu za maslac. Tako si za doručak možemo priuštiti tost s nekoliko kapi avokadovog ulja i prstohvatom cimeta na vrhu.
Opis
Ime biljke: Avokado
Latinsko ime biljke: Avocado persea americana
Druga imena za ulje: Zeleno zlato
Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Avokado je drvo kojeg svrstavamo u porodicu lovora. Potječe iz Srednje Amerike, Meksika, i može narasti i do 20 metara visine. Plod avokada je voće sa samo jednom košticom. Ima zelenu kožu, mesnati središnji dio te ima oblik kruške ili jajeta.
Avokadovo ulje dobivamo iz suhih plodova koje prethodno ogulimo te im uklonimo košticu. Središnji dio ploda narežemo, a komadiće zagrijemo na temperaturi od 130 °C. Hladno prešanim osušenim komadima slijedi filtriranje, zbog čega je obrada avokadovog ulja prilično kompliciran proces. Na ovakav način hladno prešano ulje je naravno nerafinirano, no u kozmetičke svrhe često proizvodimo i rafinirano avokadovo ulje. Avokadovo ulje sadrži 25 esencijalnih hranjivih tvari, među kojima su važni i minerali i vitamini.
Riječ je o jednom od rijetkih jestivih ulja koje nije proizvedeno iz sjemenki biljke. Ekstra djevičansko avokadovo ulje značajnog je okusa i otporno na vrlo visoke temperature. Hladno prešano avokadovo ulje zbog svojeg je udjela karotenoida i klorofila smaragdno zelene boje. Kao ulje u kulinarstvu možemo ga usporediti s maslinovim uljem.
Upotreba ulja:
Avokadovo ulje prigodno je za upotrebu u kulinarstvu. Riječ je o ulju koje je bogato zdravim mastima te je stoga odličan nadomjestak drugim uljima.
U kozmetičke se svrhe često koristi za njegu kože i kose. Naime, sadrži vitamin E koji je iznimno važan za kosu, kao i omega-3 i omega-9 masne kiseline.
Prigodno je za njegu suhe i ispucane kože, a nanijeti ga možemo izravno na željene dijelove tijela.
Ako pripremamo kreme ili masti od prirodnih sastojaka, u njih možemo bezbrižno dodati i nekoliko kapi avokadovog ulja.
Recepti:
Avokadovo ulje za masažu pripremimo tako da u 90 ml avokadovog ulja dodamo 10 g lanolina i nekoliko kapi mirisnog ulja prema vlastitom odabiru. U vreloj vodi otopimo otopinu lanolina te u njega umiješamo avokadovo ulje. Kada nastane bistra mješavina, maknemo s vatre. Pričekamo da se mješavina ohladi te zatim dodamo mirisno ulje. Ohlađeno ulje spremimo u tamnu staklenku.
Avokadovo ulje možemo u kulinarstvu upotrijebiti kao zamjenu za maslac. Tako si za doručak možemo priuštiti tost s nekoliko kapi avokadovog ulja i prstohvatom cimeta na vrhu.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Postoji nekoliko pouzdanih dokaza da je avokadovo ulje odlično sredstvo za održavanje zdravlja usne šupljine. Studije pokazuju da nam avokadovo ulje pomaže u liječenju parodontoze, a uz to nas štiti i od nastanka bolesti desni.
Arganovo ulje sadrži veliku količinu masnih kiselina – sastoji se od čak 80 % masnih kiselina koje n..
Kikiriki je biljka koja može narasti i do 60 centimetara visine. Prepoznajemo ga po cvjetovima žute ..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.