Članci i enciklopedije

Crijeva

Crijeva

Crijeva

Hrana se može držati u tankom crijevu od 1 do 4 sata. Tijekom tog vremena dolazi do kemijske degradacije hrane (i većine apsorpcije). Upoznajte crijevo i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Crijeva

Ime organa:

Crijeva

Latinsko ime organa:

Intestinum

 

Opis organa:

Crijeva su jedan od najznačajnijih organa u našem tijelu, čije zdravlje je vrlo važno za održavanje dobrog općeg blagostanja. To je dio probavne cijevi ili dijela gastrointestinalnog trakta od vratara do anusa. U odrasloj dobi, crijeva se mjere 8 metara, a zbog crijevnih lječilišta, njegova površina je vrlo velika, oko 400 m².

Crijeva se dijele u tanko crijevo, koji se sastoji od duodenuma, jejunuma  i ileuma i debelog crijeva sastavljenog od slijepog crijeva, debelog crijeva i ravnog crijeva.

Zadatak crijeva apsorbira hranjive tvari iz prehrane, a osim toga, crijeva također sprečavaju prodiranje otrova u naše tijelo. Zanimljiva činjenica je da čak 60-80% našeg imunološkog sustava predstavlja crijeva.

 

Bolesti, koje najčešće pogađaju organ:

  • Razdražljiv crijevni sindrom je vrlo čest gastrointestinalni poremećaj, za koji nije poznat uzrok.
  • Celijakija je suvremena bolest s preosjetljivošću na gluten. Postoji malen nedostatak crijeva, koji smanjuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelo.
  • Divertilularne su hrskavice koje se mogu pojaviti na malom ili tankom crijevu. Obično oni ne uzrokuju probleme, osim ako ne razvije upalu, nazvan divertikulitis.
  • Hemoroidi su proširenja venske krvne žile na stražnjoj strani leđa - one mogu biti vanjske ili unutarnje (unutarnje su zahtjevnije za liječenje i uzrokuju više problema).
  • Proljev nije bolest, ali je uobičajeni simptom da se nešto događa u našem tijelu. To je rezultat ubrzanog mulja koji prolazi kroz crijevo.
  • Kronična upalna bolest crijeva podijeljena je na ulcerativni kolitis i Chronovu bolest. Kao što ime sugerira, to je kronična upala crijeva.

 

Simptomi teškoća s organom:

  • Proljev ili zatvor
  • Napetost i bol u trbuhu,
  • Prisutnost krvi u stolici,
  • umor,
  • gubitak tjelesne težine,
  • pojavu osipa na koži,
  • napuhanost trbuha,
  • otežan rast kod djece mlađe od 5 godina
  • bol u zglobovima i mišićima,
  • grčevi
  • promjene razpoloženja.

 

Hrana, koja ima ugodan utjecaj na organ:

Ako želite poboljšati zdravlje vaših crijeva, preporučujemo slijedeću hranu: bademe, šparoge, banane, žitarice, češnjak, zelenu salatu, artičoke, kivi, gljive, zob, luk, soje, jogurt, kefir, sir, ocat.

Najgora opcija je rafiniran (prerađen) šećer i rafinirana biljna ulja. Također je potrebno izbjegavati hranu s visokim udjelom masti i pretjeranu konzumaciju pržene hrane.

 

Zanimljivi detalji o organu:

  • Hrana se može držati u tankom crijevu od 1 do 4 sata. Tijekom tog vremena dolazi do kemijske degradacije hrane (i većine apsorpcije).
  • U debelom i tankom crijevima se nalaze mišići koji su odgovorni za kretanje hrane kroz crijeva.
  • Debelo crijevo je kraće od tankog crijeva.
  • Tijekom cijelog života, probavni sustav obrađuje oko 50 tona hrane i pića.
  • Plin koji nastaje u debelom crijevu uzrokuje napetost. Većina tih plinova proizvodi prijateljske bakterije koje žive u debelom crijevu i omogućuju nam apsorbiranje raznih vitamina i hranjivih tvari iz hrane koja se inače ne može apsorbirati.
  • Većina probavnih enzima u tankom crijevu dolazi od gušterače.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.