je prazna!
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Cvjetovi lipe su u Hrvatskoj vrlo popularni u različitim čajnim mješavinama, zbog ugodne arome i okusa. Cijenjen je i čaj samo iz cvjetova lipe, posebno u zimskom razdoblju kada smo osjetljiviji na vanjske faktore.
Latinski naziv biljke je tilia vulgaris.
Za biljne čajeve je posebno važna pravilna priprema te doziranje. Zlatno pravilo koje vrijedi za takve čajeve je da se uvijek pripremaju svježi i po uputama koje vrijede za pojedinu biljku.
Moguća su tri načina pripreme biljnog čaja.
1. Infuzija je najrašireniji oblik pripreme biljnih čajeva. Sušene biljke preliju se vrelom vodom temperature 90 stupnjeva Celzijevih, zatim se pusti da odstoji 5-15 minuta, nakon čega se čaj procijedi.
2. Namakanje je način pripreme za bilje koje je vrlo osjetljivo na toplinu. Prelije ga se vodom sobne temperature te se ostavi da odstoji kroz noć, nakon čega se procijedi.
3. Uvarak se obično priprema od korijenja, kore ili sjemenki. Bilje se u hladnoj vodi zagrije do točke vrenja, zatim se kuha još 10-20 minuta, nakon čega se procijedi.
Ako ne možete piti čaj bez dodataka, dodajte mu med ili limun, ali tek onda kada se toliko ohladi da je postao mlačan – jedino tako, naime, temperatura ne uništi korisne tvari meda odnosno limuna.
Uporaba: 1 žlicu prelijte s 250 ml vruće vode, pokriveno ostavite da odstoji 15 minuta, zatim procijedite.
Savjet: osobe sa srčanim bolestima moraju biti oprezne pri uporabi.
Sastojci: cvjetovi lipe.
Neto količina: 25 g
Čuvanje: Čuvajte na suhom na temperaturi 5 do 25°C.
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.