je prazna!
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Kvinoja (Chenopodium quinoa) je kultura slična žitaricama koju su drevni narod – Inke – poznavali još prije 3000 godina. Uzgajali su je na terasastim poljima u Peruu, Andama, Čileu i Boliviji, gdje se upotrebljava i danas. Nazivali su je majkom svih sjemenki, jer je bila visoko štovana zbog svojih svojstava.
U posljednjem desetljeću je interes za kvinojom porastao i kod nas. Upotrebljavamo je u razne svrhe. Uživamo u njezinim zrncima koja imaju ugodan, blag okus koji podsjeća na orašaste plodove. U prehrani predstavlja izvrstan izvor bjelančevina, a ima i visok udio prehrambenih vlakana koja osiguravaju da dulje ostanemo siti.
Kvinoja se može upotrijebiti slično kao proso i amarant, odnosno na mnogo načina i kao dodatak raznim jelima. Od svih vrsta kvinoje, bijela ima najnježniji okus i najlakšu teksturu, pa je stoga pogodna za upotrebu u:
BIO Kvinoja robne marke Smart Organic potječe iz certificirane ekološke proizvodnje. Pogodna je za vegetarijance i vegane, kao i za osobe koje ne konzumiraju gluten. Predstavlja super izbor proteina, a uz to ima i visok sadržaj prehrambenih vlakana.
Preporučena upotreba: Kvinoju isperite pod hladnom tekućom vodom i potom je na brzinu popržite u tavi. Na svaku šalicu i pola kvinoje dodajte 1 žlicu neutralnog ulja. Pržite u tavi, oko 6-8 minuta, na laganoj vatri. Stalno miješajte da ne zagori. Zatim je skuhajte: na svaku šalicu kvinoje dodajte 2 šalice vode i pustite da zavrije. Umiješajte kvinoju i smanjite vatru. Poklopite i kuhajte dok se sva tekućina ne upije, oko 15 minuta. Promiješajte vilicom da se zrnca razdvoje. Kvinoja se može dodati salatama, juhama i koristiti umjesto riže u kuhanim jelima.
Hranjiva vrijednost | na 100 g |
---|---|
Energetska vrijednost | 1489 kJ / 354 kcal |
Masti | 6,7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0,8 g |
Ugljikohidrati | 54 g |
- od kojih šećeri | 2,5 g |
Prehrambena vlakna | 12 g |
Bjelančevine | 13 g |
Sol | < 0,01 g |
Sastojci: BIO kvinoja iz certificirane ekološke proizvodnje (BG-BIO-22). Poljoprivreda izvan EU.
Podrijetlo: Peru
Neto količina: 500 g
Upozorenje: Čuvati na hladnom i suhom mjestu.
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.