je prazna!
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Plavo-ljubičasti plodovi obične borovnice (Vaccinium myrtillus) iznimno su ukusni, zato im se veselimo svakog lipnja kada dozriju u hrvatskim šumama.
Zbog njezinih koristi cijelu godinu upotrebljavaju se sušene borovnice – i to tako da se od njih pripremi čaj.
Za biljne čajeve je posebno važna pravilna priprema te doziranje. Zlatno pravilo koje vrijedi za takve čajeve je da se uvijek pripremaju svježi i po uputama koje vrijede za pojedinu biljku.
Moguća su tri načina pripreme biljnog čaja.
1. Infuzija je najrašireniji oblik pripreme biljnih čajeva. Sušene biljke preliju se vrelom vodom temperature 90 stupnjeva Celzijevih, zatim se pusti da odstoji 5-15 minuta, nakon čega se čaj procijedi.
2. Namakanje je način pripreme za bilje koje je vrlo osjetljivo na toplinu. Prelije ga se vodom sobne temperature te se ostavi da odstoji kroz noć, nakon čega se procijedi.
3. Uvarak se obično priprema od korijenja, kore ili sjemenki. Bilje se u hladnoj vodi zagrije do točke vrenja, zatim se kuha još 10-20 minuta, nakon čega se procijedi.
Ako ne možete piti čaj bez dodataka, dodajte mu med ili limun, ali tek onda kada se toliko ohladi da je postao mlačan – jedino tako, naime, temperatura ne uništi korisne tvari meda odnosno limuna.
Uporaba: 1 čajnu žličicu prelijte s 250 ml hladne vode, kuhajte 3-10 minuta, pustite da odstoji 10-15 miunta, zatim procijedite. Suhe plodove možete konzumirati i samostalno.
Sastojci: plodovi borovnice.
Neto količina: 50 g.
Čuvanje: Čuvajte na suhom na temperaturi od 5 do 25°C.
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.