Članci i enciklopedije

Metvica (Mentha spicata)

Metvica (Mentha spicata)

Metvica (Mentha spicata)

Metvica je poznata kao lijek za sindrom iratibilnog crijeva i drugih probavnih smetnji. Umiruje nadraženi želudac, a uz njezinu si pomoć također možemo pomoći i kod grčeva i povraćanja. Žvakaće gume od metvice mogu smiriti štucanje. Metvica ima antigljivična svojstva koja igraju ključnu ulogu kod liječenja astme i alergija, a uz to nam može pomoći i smanjiti živčanost i strah.

Opis

Metvica

Latinsko ime:

Mentha spicata

Upotrebljivi dio:

Listovi

Druga imena:

Menta, nana, merka

 

Opći opis i povijest:

Metvica pripada rodu cvjetnica iz porodice usnača. Navodno postoji 13 do 18 vrsta različitih vrsta metvica, a točna razlika između pojedinim vrstama i danas je zagonetka. Do hibridizacije među nekim vrstama došlo je u prirodi. Riječ je o aromatskoj višegodišnjoj biljci koja ima široko razvijen sustav korijenja te uspravnu, kvadratnu i razgrananu stabljiku. Listovi su raspoređeni u nasuprotnim parovima, izduženog ili kopljastog oblika, često pahuljasti i s nazubljenim rubom. Boja je listova tamnozelena, sivo-zelena, ljubičasta, plava ili čak i blijedo-žuta. Cvijetovi su bijele ili ljubičaste boje, a plod sadrži jednu do četiri sjemenke. Metvica najbolje uspijeva u vlažnoj okolini i u vlažnom tlu. Može narasti i do 120 centimetara visine.

Rimski je filozof Plinije vjerovao da metvica stimulira apetit. Zapisao je da je potrebno nositi krune izrađene od metvice jer iste navodno potiču um i dušu. Paprena je metvica spominjana u islandskoj farmakopeji već 1240. godine, naime kao biljno sredstvo, a svoju je popularnost stekla u sljedeća dva stoljeća. Monasi su ju u srednjem vijeku koristili za poliranje zubi.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Listove možemo koristiti kako svježe tako i osušene. Svježa metvica obično ima prednost pred osušenom. Listovi su toplog, svježeg i aromatičnog okusa. Često ju dodajemo u čajeve, pića, žele, sirupe, bombone i sladoled. U nekim se krajevima listovi metvice koriste u kombinaciji s janjetinom, a česti prilog jelima je i umak od metvice.

Eterično ulje metvice koristi se kao aroma u osvježivačima zraka, sredstvima za njegu zubi i u žvakaćim gumama.

Mentol s eteričnim uljem metvice (40-90 %) sastojak je brojnih kozmetičkih proizvoda i nekih parfema. Mentol i eterično ulje metvice koriste se i u aromaterapiji.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Metvica je poznata kao lijek za sindrom iratibilnog crijeva i drugih probavnih smetnji. Umiruje nadraženi želudac, a uz njezinu si pomoć također možemo pomoći i kod grčeva i povraćanja. Žvakaće gume od metvice mogu smiriti štucanje. Metvica ima antigljivična svojstva koja igraju ključnu ulogu kod liječenja astme i alergija, a uz to nam može pomoći i smanjiti živčanost i strah.

Poznato je da stimulira menstruaciju. Žene koje trpe od jutarnjih mučnina mogu iste nadvladati uz pomoć kombinacije soka od limete i đumbira, meda te metvice.

Pijenje čaja od metvice uništava crijevne parazite.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Lokalna upotreba ulja metvice smanjuje neke vrste blagih glavobolja. Ulje metvice razrijedimo s drugim uljem i nanesemo neposredno na čelo ili područje sinusa. Njemačka je studija pokazala da paprena metvica ima istu snagu kao i 1000-miligramski paracetamol.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.