Ghee maslac
Budući da ghee maslac sadrži velike količine vitamina K, može nam pomoći u održavanju zdravih kostij..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Konzumacija maslinovog ulja ne uzrokuje nastanak pretilosti. Mediteranski način prehrane ima pozitivne učinke na tjelesnu težinu. Nedavno je u Španjolskoj provedeno istraživanje u kojem je 7000 studenata redovito konzumiralo maslinovo ulje u razdoblju od dvije i pol godine. Ni jedan od studenata nije se suočio s prekomjernom tjelesnom težinom.
Opis
Ime biljke: Maslina
Latinsko ime biljke: Olea europaea
Druga imena za ulje: /
Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Maslina je drvo kojeg svrstavamo u porodicu maslina. Biljka potječe iz istočnog Sredozemlja, a prepoznajemo je po plodovima koje nazivamo masline te su jedan od triju ključnih sastojaka sredozemne kuhinje. U ljekovite se svrhe koriste i listovi masline.
Maslinovo ulje je tekuća mast koja se dobiva od maslina. Berba maslina odvija se ručno. Vrlo je važno da su plodovi zdravi i neoštećeni, što znači da se plodovi sa zemlje ne koriste za proizvodnju maslinovog ulja. Zatim slijedi hladno prešanje. Kvalitetno ulje prepoznajemo po oznakama ekstra djevičansko maslinovo ulje, hladno prešano ulje i ekološki proizvedeno ulje.
Ulje se sastoji prije svega od oleinske kiseline (83 %), linolne kiseline (21 %) i palmitinske kiseline (20 %). Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije sadržavati više od 0,8 % slobodne kiseline.
80 % maslinovog ulja proizvodi se u Grčkoj, a u Italiji 65 % ulja. U ostalim se državama proizvodi u manjim količinama.
Upotreba ulja:
Maslinovo se ulje koristi kao glavno jestivo ulje u sredozemnim državama, dok maslina predstavlja jednu od tri glavne prehrambene biljke Sredozemlja (preostale dvije su pšenica i grožđe). Ekstra djevičansko maslinovo ulje često se koristi kao preljev za salatu i kao sastojak u preljevima za salatu. Zagrijavanjem ugrožavamo njegov okus. Odabir hladno prešanog maslinovog ulja sličan je odabiru vina – aroma ulja međusobno se razlikuje, ovisno o vrsti ulja, načinu proizvodnje, kao i mjestu rasta maslina.
Maslinovo ulje ima bogatu povijest upotrebe za njegu kože. Upotrijebiti ga možemo za masažu i uklanjanje kožnih tegoba, kao što su ekcemi i atopijski dermatitis. Možemo ga nanijeti izravno na kožu.
Recepti:
Špagete s maslinovim uljem možemo pripremiti na sljedeći način:
Najprije skuhamo špagete i sačuvamo malu količine vode u kojoj su se špageti kuhali. Zatim stavimo tavu na laganu vatru i pričekamo da se sagrije. Dodamo manju količinu maslinovog ulja i dva mljevena režnja češnjaka. Zagrijavamo dok češnjak ne postane mekan. Dodamo tjesteninu na koju stavimo parmezan i vodu u kojoj su se kuhale špagete. Miješamo dok jelo ne postane kremasto. Na vrh još stavimo i svježe mljeveni crni papar.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Konzumacija maslinovog ulja ne uzrokuje nastanak pretilosti. Mediteranski način prehrane ima pozitivne učinke na tjelesnu težinu. Nedavno je u Španjolskoj provedeno istraživanje u kojem je 7000 studenata redovito konzumiralo maslinovo ulje u razdoblju od dvije i pol godine. Ni jedan od studenata nije se suočio s prekomjernom tjelesnom težinom.
Budući da ghee maslac sadrži velike količine vitamina K, može nam pomoći u održavanju zdravih kostij..
Bademovo ulje možemo koristiti kao sredstvo za uklanjanje tamnih podočnjaka. U tu svrhu ga upotrijeb..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.