Članci i enciklopedije

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija

Kikiriki je biljka koja može narasti i do 60 centimetara visine. Prepoznajemo ga po cvjetovima žute ili narančaste boje. Mahunarka je koju u svijetu prerađuju prije svega zbog jestivih sjemenki, dok ga u Hrvatskoj obrađuju tek rijetki pojedinci. Sjemenke biljke nalaze se u mahunama koje sakupljamo zelene te ih zatim osušimo, od čega ovisi i kvaliteta sjemenki.

Opis

Maslac od kikirikija dobiva se od:

Ime biljke: Kikiriki ili zemno orašče
Latinsko ime biljke: Arachis hypogea
Druga imena za maslac: Maslac od arašida


Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Kikiriki je biljka koja može narasti i do 60 centimetara visine. Prepoznajemo ga po cvjetovima žute ili narančaste boje. Mahunarka je koju u svijetu prerađuju prije svega zbog jestivih sjemenki, dok ga u Hrvatskoj obrađuju tek rijetki pojedinci. Sjemenke biljke nalaze se u mahunama koje sakupljamo zelene te ih zatim osušimo, od čega ovisi i kvaliteta sjemenki.

Maslac od kikirikija dobiva se od suhih, prženih kikirikija koji se melju dok ne poprime kremastu teksturu. Često sadrži i druge sastojke koji su važni za okus i teksturu, poput soli, zaslađivača i emulgatora, zbog čega se prije kupovine moramo uvjeriti da je riječ o 100 % prirodnom maslacu od kikirikija bez dodanog šećera. Maslac je odličan izvor ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vitamina i minerala, a uz to ne sadrži kolesterol.

Neki propisi zahtijevaju da maslac od kikirikija mora sadržavati barem 90 % kikirikija. Kvalitetan maslac prepoznajemo po kremastoj teksturi i ugodnom mirisu po kikirikiju. Budući da može biti grubo ili glatko samljeven, na tržištu su dostupni i maslaci koji sadrže veće komadiće kikirikija.

 

Upotreba maslaca:

Maslac od kikirikija prava je kulinarska poslastica koja unatoč tome ne odgovara svakom nepcu. Stručnjaci su mišljenja da je pojedincu nakon prvog kušanja maslac ili vrlo ukusan ili ga zbog neobičnog okusa nakon prve upotrebe više nikad neće upotrijebiti. Možemo ga namazati na kruh i premazati marmeladom, ili pak ga dodati u sendviče ili upotrijebiti u pripremi peciva. Također je odličan u kombinaciji s palačinkama. Često se dodaje u voćne smoothije jer isti sadrže velike količine bjelančevina i zdravih masti. U obliku grickalice možemo se nagraditi s komadićem voća i žličicom maslaca od kikirikija.

Odlično je sredstvo koje podupire i zdravo mršavljenje. Unatoč tome što je kaloričan, u malim nam količinama može pomoći održati zdravu tjelesnu težinu i spriječiti nastanak pretilosti.

 

Recepti:
Za pripremu umaka od maslaca od kikirikija potrebno nam je:

●      ¼ šalice maslaca od kikirikija,

●      2 žličice umaka od soje,

●      1 žličica smeđeg šećera,

●      1 žličica svježeg soka od limuna,

●      ¼ šalice kokosovog mlijeka,

●      ¼ šalice vode,

●      prstohvat čilija (po želji).

U posudi pomiješamo sve sastojke te na kraju dodamo vodu. Sastojke zgrijemo i miješamo na laganoj vatri. Kada se zgusti, umak je spreman za upotrebu. U hladnjaku ga možemo čuvati najviše 3 dana. Možemo ga upotrijebiti kao prilog kuhanom povrću, piletini, govedini, kozicama, tjestenini i kebabu.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
U istraživanju koje je nedavno provedeno na Tajvanu utvrđeno je da ljudi koji redovito konzumiraju maslac od kikirikija imaju do 27 % manji rizik za nastanak kolorektalnog karcinoma.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.