Članci i enciklopedije

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca je bogati izvor proteina, minerala, enzima i aminokiselina. Maca se već dugo koristi za poticanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena. Povećava libido i seksualnu izdržljivost. Koristi se za održavanje ravnoteže hormona i povećanje plodnosti. Olakšava menstrualne tegobe i simptome menopauze. Neke ju žene koriste za olakšavanje grčeva i valova vrućine.

Opis

Maca

Latinsko ime:

Lepidium meyenii

Upotrebljivi dio:

Korijenje

Druga imena:

Maka, Macha, Mača i Makka

 

Opći opis i povijest:

Maca je biljka koju svrstavamo u porodicu kupusnjača, a potječe iz andskog planinskog lanca u Peruu i Boliviji. Poznata je po svojem mesnatom hipokotilu. Riječ je o poveznici između korijenja i sjemenkastih listova koja se koristi kako u prehrambene tako i u zdravstvene svrhe. Biljke se međusobno razlikuju po veličini i obliku korijenja koje mogu biti trokutaste, plosnate, okrugle ili pravokutne. Može biti zlatne, ljubičaste, crne, plave ili zelene boje. Biljka raste na 3800-4400 metara nadmorske visine.

U Peruu su ju koristili kao novčanu valutu. Poznavali su njezinu novčanu korist te su joj stoga pripisivali veliku vrijednost. Inka ratnici su prije borbe pojeli veće količine korijenja jer su vjerovali da će isto povećati njihovu izdržljivost i snagu u bitci.

Upotreba mace prvobitno je spominjana samo na kraljevskom dvoru i u carskoj obitelji. Koristili su ju za liječenje anemije, poboljšanje pamćenja, liječenje smetnji tijekom menstruacije, simptome menopauze, rak želuca, smanjenje stresa i za tuberkulozu, a čak i za povećanje energije, izdržljivosti i snage.

1960. godine maca je predstavljena i ostatku svijeta. Na nju su naletjeli botaničari koji su istraživali biljke u Peruu. Označili su ju kao jednu od "izgubljenih kulturi Anda."

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Korijenje mace u većini se slučajeva koristi u posušenom obliku. U takvom se obliku može sačuvati i više godina. Pripremiti ju možemo na različite načine, a obično se koristi kuhano korijenje. Od njega možemo pripremiti slastan pire ili kašu, a dodaje se i juhama, marmeladama i različitom povrću. Od suhog se korijenja priprema brašno.

Dostupan je i prašak od korijenja mace kojeg možemo dodati različitim napicima.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Maca je bogati izvor proteina, minerala, enzima i aminokiselina. Maca se već dugo koristi za poticanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena. Povećava libido i seksualnu izdržljivost. Koristi se za održavanje ravnoteže hormona i povećanje plodnosti. Olakšava menstrualne tegobe i simptome menopauze. Neke ju žene koriste za olakšavanje grčeva i valova vrućine.

Konzumacija mace prilikom redovite tjelesne aktivnosti povećava tjelesnu izdržljivost i pomaže održati mišićnu masu, zbog čega ju koriste i brojni sportaši. Napuni nas energijom.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Kod ljudi koji se bore s tjeskobom, stresom, depresijom ili oscilacijama raspoloženja maca može pomoći ublažiti simptome.

Pomaže da koža po vrućem ili hladnom vremenu izdrži uistinu ekstremne temperature, bez većih oštećenja.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.