Članci i enciklopedije

LCHF gulaš

LCHF gulaš

LCHF gulaš

Dali Vam gulaš nikako ne uspijeva? Pokušajte napraviti gulaš iz janjetine koja je prava zvijezda gulaša.. Upotijebiti možete također i neko drugo meso. Pogledajte recept za pripremu LCHF gulaša...

Opis

LCHF gulaš


Hranjiva vrijednost:
Ugljikohidrati: 9% (11 g),
Vlakna: 4 g,
Masti: 78% (42 g),
Bjelančevine: 13% (16 g),
Kcal: 491


Sastojci:

  • 1 žuta kapula,
  • 2 glavica češnjaka,
  • Zeleni korijen
  • 1 crvena paprika,
  • 400 g janjetine ili mljevenog goveđeg mesa,
  • 100 g masla,
  • 1 žlica paprike u prahu,
  • ¼ čajne žličica kajenskega papra,
  • 1 žlica origana,
  • ½ žlice usitnjenih sjemena kumine,
  • 1 žličica soli,
  • ¼ čajne žličice mljevenoga crnog popra,
  • 3 zdrobljene rajčice
  • 2-3 šalice vode,
  • 1 šalica kiselog vrhnja ili svježeg peršina – oboje za ukras.


Priprema:

  1. Povrće ogulimo i narežemo.
  2. U tavi na srednjoj temperaturi stopimo maslo (ili ulje), na kojem popržimo kapulu i češnjak.
  3. Dodamo mljeveno meso in povremeno promješamo. Kuhamo dokle ne požuti.
  4. Dodamo još papriku, zeleni korijen, kajenski papar, origano, kuminu, sol i papar.
  5. Mješamo približno 1 minutu, zatim dodamo rajčicu i vodu.
  6. Povećamo temperaturu, da prične vrijeti. Vrijeti mora približno 10 minuta. 
  7. Gulaš poslužimo tako, da po vrhu pospemo sasjeckani peršin, a možemo dodati i koju žlicu kiselog vrhnja.


Savjet:
Janjetina je glavna zvijezda ovog gulaša, mada za njega možemo upotrijebiti i drugu vrstu mesa. Govedina je drugi najbolji izbor , zatim piletina koja ima manje izražen okus. Gulaš kao i sve vrste juha okus razvije po danu ili dva. Umjesto čistog masla možemo upotrijebiti pola maslinovog iulja i pola masla.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.