Kokosov maslac
Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati naš imunitet (otpornost). Laurinska kisel..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Masne kiseline u kokosovom ulju povećavaju koncentraciju ketona u krvi, čime sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok nastanka demencije u svijetu, a najčešća je kod starijih ljudi.
Opis
Ime biljke: Kokosova palma
Latinsko ime biljke: Cocos nucifera
Druga imena za ulje: /
Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Kokosova palma je biljka koja može narasti i do 30 metara visine. U tropskom podneblju poznajemo ju kao najvažniju kulturnu biljku koja može doseći i 100 godina života. Plod kokosove palme je kokosov orah koji može težiti do 3 kilograma.
Kokosovo ulje je jestivo ulje koje se dobiva iz središnjeg dijela ili jezgre kokosovih oraha. Proizvesti ga možemo na dva načina – suhom ili mokrom obradom. Mokra obrada kokosovog ulja nije vrlo česta jer zahtjeva upotrebu profesionalne i skupe opreme, odnosno pomagala. Češći način obrade je suha obrada kokosovog oraha kod koje meso iz kore uklanjamo upotrebom topline – na taj način možemo doći do kopre (dio kokosovog oraha koji sadrži veće količine ulja). Na učinkovitost postupka proizvodnje ulja utječe i pravilno sakupljanje kokosa. Kokosov orah mora biti star od 2 do 20 mjeseci.
Djevičansko kokosovo ulje može se proizvesti iz svježeg kokosovog mlijeka, središnjeg dijela ili ostataka. Proizvodnja iz svježeg središnjeg dijela uključuje mokro mljevenje ili sušenje ostataka. Ulje se može proizvesti i ručnim prešanjem.
Rafinirano kokosovo ulje proizvodi se od kopre koju prešaju u zagrijanoj hidrauličnoj preši za proizvodnju ulja.
Sadrži veliku količinu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
Upotreba:
Kokosovo ulje je iznimno omiljeno u kulinarstvu, posebice kao zamjena za druga, manje zdrava ulja.
Njegova upotreba je česta i u kozmetičke svrhe jer se od njega često proizvode sapuni, a kao hidratantno sredstvo prigodno je i za njegu kože.
Može nam pomoći u procesu mršavljenja, uništava bakterije, viruse i gljivice, poboljšava vrijednost zdravog kolesterola u krvi te hidratizira kožu i štiti od napada mikroorganizama.
Recepti:
Kokosovo ulje je idealno za uklanjanje suhe kože na rukama. Za pripremu kreme za ruke s kokosovim uljem i lavandom potrebno nam je:
● 4 žlice kokosovog ulja,
● 4 žlice bademovog ulja,
● 3 žlice pčelinjeg voska,
● 6 žlica glicerina,
● 6 kapi ulja od lavande.
Pčelinji vosak pomiješamo s kokosovim i bademovim uljem te sve zajedno stavimo u posudu i u vrelu vodu. Kada se sastojci otope, polako dodajemo glicerin. Uklonimo s vatre i miješamo sve dok ne dobijemo kremastu teksturu. Umiješamo ulje od lavande. Pripremljenu kremu čuvamo na hladnom mjestu.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Masne kiseline u kokosovom ulju povećavaju koncentraciju ketona u krvi, čime sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok nastanka demencije u svijetu, a najčešća je kod starijih ljudi.
Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati naš imunitet (otpornost). Laurinska kisel..
Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu dje..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.