Članci i enciklopedije

Kokosov maslac

Kokosov maslac

Kokosov maslac

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati naš imunitet (otpornost). Laurinska kiselina nalazi se i u majčinom mlijekom. Istraživanja pokazuju da čak 50 % majčinog mlijeka predstavlja zasićena mast koja sadrži 20 % laurinske kiseline. Budući da se nalazi i u kokosovom mlijeku, maslac je odlično sredstvo koje nas može zaštititi od virusa i bakterija.

Opis

Kokosov maslac dobiva se od:

Ime biljke: Kokosova palma
Latinsko ime biljke: Cocos nucifera
Druga imena za maslac: /


Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Kokosova palma je biljka koju svrstavamo u porodicu palmi. Izraz kokos često se koristi kako za palmu tako i za njezin plod (kokosov orah). Biljka može narasti i do 3 metara visine, a prepoznajemo je po iznimno dugim i prilično oštrim listovima. Plod predstavlja kokosov orah koji se sastoji od tvrde kore ispod koje se nalazi središnji dio i kokosove vode, odnosno mlijeka.

Često se susrećemo s pitanjem u čemu je razlika između kokosovog maslaca i kokosovog ulja. Razliku primjećujemo prije svega u njihovom agregatnom stanju. Kokosov maslac se pri višoj temperaturi mijenja u kokosovo ulje. Unatoč tome, moramo napomenuti da je riječ o dva u potpunosti različita proizvoda. Naime, kokosovo ulje dobiva se iz kokosovog mlijeka, a kokosovo mlijeko iz mesnatog središnjeg dijela kokosa koji se melje u podatnu pastu. U nekim se slučajevima iz kokosovog maslaca odvajaju određeni sastojci, zbog kojih se maslac i na višim temperaturama ne mijenja u ulje.

Maslac sadrži više od 90 % nezasićenih masnih kiselina, a uz to je bogat vitaminima E i K te mineralima.

 

Upotreba maslaca:
Kokosov maslac je zbog udjela zdravih masti prigodan za upotrebu u kulinarstvu. Ulje je koje je lako probavljivo, ubrzava metabolizam i pomaže u ravnoteži razine šećera u krvi. Upotrijebiti ga možemo kako za kuhanje tako i za pečenje. Ide uz slatka i slana jela te se zahvaljujući tome često koristi u kulinarstvu. Odličan je u kombinaciji s povrćem, a koristiti ga možemo i za pripremu kolača.

Također se koristi u kozmetičke svrhe jer ima brojna ljekovita svojstva za kožu. Kožu vlaži i nahrani te ubrzava njezino cijeljenje i uklanja upale. Prigodan je i za njegu osjetljive kože na koju ga možemo nanijeti izravno.

 

Recepti:
Za pripremu kreme od kokosovog maslaca potrebno nam je:

●      1 šalica kokosovog maslaca,

●      1 žličica vitamina E,

●      nekoliko kapi eteričnog ulja po vlastitom odabiru.

Sve sastojke skupimo i dobro pomiješamo, sve dok ne dobijemo kremastu teksturu. Spremimo u staklenu posudu na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Pripremljena krema prigodna je za njegu kože cijelog tijela.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati naš imunitet (otpornost). Laurinska kiselina nalazi se i u majčinom mlijekom. Istraživanja pokazuju da čak 50 % majčinog mlijeka predstavlja zasićena mast koja sadrži 20 % laurinske kiseline. Budući da se nalazi i u kokosovom mlijeku, maslac je odlično sredstvo koje nas može zaštititi od virusa i bakterija.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.