Kamilica (Matricaria chamomilla)
Riječ kamilica potječe iz antičke Grčke gdje "chamomaela" znači "samljevena jabuka". Naime, Plinije ..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu djeluju antibakterijski, antigljivički i antiparazitski te su stoga odlična potpora radu imunološkog sustava. Uz to su i odličan izvor energije.
Opis
Latinsko ime:
Cocos nucifera
Upotrebljivi dio:
Cvijet, plod
Druga imena:
Drvo života
Opći opis i povijest:
Kokos je plod kokosove palme koja može narasti i do 30 metara visine. Potječe iz jugoistočne Azije, a biljku možemo pronaći na većini tropskih plaža. Prepoznajemo ju po velikim listovima čija dužina može iznositi i do 5 metara. U prvoj su godini listovi okrenuti prema gore, u drugoj godini rastu vodoravno, u trećoj godini vise, a u četvrtoj otpadnu i za sobom ostave brazde prema kojima je moguće odrediti starost biljke.
Na Filipinima se biljka smatra drvom života jer ju ljudi koriste u svakodnevnoj prehrani te u mnoge druge svrhe. Drvo je odličan materijal za gradnju, a od velikih se i snažnih listova palme izgrađuju i metle.
Počeci i povijest biljke nisu jednoglasni. Do nesuglasica dolazi kod izvora biljke jer neki tvrde da potječe iz jugoistočne Azije, dok su ostali uvjereni da kokos potječe iz Južne Amerike.
Fosilni ostaci iz Novog Zelanda pokazuju da su male biljke slične kokosu na području Novog Zelanda rasle već prije više od 15 milijuna godina.
Korištenje u prehrani i upotreba:
Kokos ima više različitih načina upotrebe. Kokosovo je ulje zdrav nadomjestak uljima koje koristimo kod kuhanja i pečenja, a prigodno je i za njegu kože. Od kokosovog se mesa proizvodi kokosovo brašno koje se prije svega koristi za pripremu deserta i napitaka, kao što su smoothiji. Kokosovo mlijeko također sadrži zdrave masti, a od njega se mogu pripremiti mnogobrojna jela. Kokosov šećer ima niski glikemijski indeks i odlična je zamjena za bijeli šećer.
Upotreba u zdravstvene svrhe:
Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu djeluju antibakterijski, antigljivički i antiparazitski te su stoga odlična potpora radu imunološkog sustava. Uz to su i odličan izvor energije.
Kokos poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari, vitamina i minerala, poboljšava izlučivanje inzulina te umanjuje simptome povezane sa šećernom bolesti.
Uništavanjem slobodnih radikala sprječava nastanak preranog starenja i razvoj degenerativnih bolesti.
Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava jer povećava razinu dobrog kolesterola (HDL) u krvi.
Podupire rad štitnjače, štiti od razvoja oboljenja bubrega i upale mjehura, podupire gubitak tjelesne težine te pomaže održati zdravu i lijepu kožu jer sprječava nastanak bora, smanjuje vidljive bore te sprječava naboranu kožu i nastanak staračkih pjega.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Kokosovo nam ulje može pomoći spriječiti nastanak truljenja zubi jer se bori protiv bakterija.
Riječ kamilica potječe iz antičke Grčke gdje "chamomaela" znači "samljevena jabuka". Naime, Plinije ..
Antioksidanti potiču rad imunološkog sustava i omogućuju mu da se bori protiv infekcija. Konzumacija..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.