Članci i enciklopedije

Kim (Carum carvi)

Kim (Carum carvi)

Kim (Carum carvi)

Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije.

Opis

Kim

Latinsko ime:

Carum carvi

Upotrebljivi dio:

Plod

Druga imena:

Kumin, karum, kiml, kimlin, kimelj, tmin, divlji kim, obični kim, livadni kim

 

Opći opis i povijest:

Kim je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara rozetu listova, a u drugoj godini stabljiku. Može narasti u visinu jednog metra. Potječe iz istočnog Sredozemlja i Južne Amerike. Ima razvijenu stabljiku sive ili tamno zelene boje. Listovi su dugački 5-10 cm, a cvjetovi su maleni, bijele ili ružičaste boje. Plod je izdužen i žuto-smeđe boje. Svrstavamo ga u istu porodicu biljaka kao i peršin.

Poznavali su ga već u antičko doba. Sjemenke koje su iskopali u sirijskom gradu Tell ed-Der potječu iz drugog tisućljeća prije naše ere, a o pronalasku su sjemenki izvještavali i u Velikoj Britaniji. U drevnoj egipatskoj civilizaciji kim su koristili kao začin i konzervans kod mumifikacije.

Prvobitno su ga uzgajali u Iranu i Sredozemlju, a spominje se i u Svetom Pismu, kako u Starom tako i u Novom zavjetu. Stari su Grci posudu s kimom uvijek imali na stolu, a tu su praksu nastavili i u Maroku. Veliki značaj ima i u rimskoj kuhinji. U Indiji se već tisućljećima koristi kao sastojak u brojnim receptima te je osnova za pripremu ostalih mješavina začina.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Zbog karakteristične se arome i okusa sjemenke kima koriste kao začin koji je omiljen u cijelom cvijetu. Možemo ga čak pronaći u nekim sirevima, kao što su sir leyden te u nekim tradicionalnim francuskim kruhovima.

Može biti sastojak u čili prahu, a često ga pronalazimo i u kombinaciji s korijanderom.

Koristimo cijele ili samljevene sjemenke. Dodati ga možemo u variva i juhe, a može biti i jedan od sastojaka koje koristimo kod kiseljenja krastavaca ili pak dio deserta.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Najčešća tradicionalna upotreba kima je upotreba za liječenje probavnih smetnji. Kim povećava rad probavnih enzima, što pak ubrzava probavu. Također povećava oslobađanje žuči iz jetara. Žuč nam pomaže probaviti masti i neke hranjive tvari u crijevima.

Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije.

Sadrži sastojke koji sprječavaju nastanak nekih dugotrajnih posljedica šećerne bolesti.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Kim je odlično sredstvo za detoksikaciju koje tijelu pomaže ukloniti suvišnu mokraćnu kiselinu i sintetičke kemikalije. U tu se svrhu preporuča korištenje ulja dobivenog od kima.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.