Članci i enciklopedije

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Antioksidanti potiču rad imunološkog sustava i omogućuju mu da se bori protiv infekcija. Konzumacija javorovog sirupa može pomoći našem tijelu izgraditi snažan imunološki sustav koji će nas štititi od bolesti.

Opis

Javor

Latinsko ime:

Acer

Upotrebljivi dio:

Nektar, cvjetni prah

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Javor je drvo ili grm koje može narasti i do 40 metara visine. Postoji približno 128 vrsta javora koji većinom potječu iz Azije, a pronalazimo ga i u Europi, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Riječ je o listopadnom drveću koje na jesen promijeni boju listova, dok su neke vrste u južnoj Aziji i Sredozemlju zimzelene. Čak 54 vrstama javora prijeti izumiranje u budućnosti.

Obožava duboka, vlažna i plodonosna tla.

Listovi javora upotrijebljeni su u grbovima Ontaria i Quebeca 1868. godine, a možemo ih pronaći i u kanadskom grbu na kojem su odobreni 1921. godine. U Prvom svjetskom ratu list javora koristio se na značkama koje su nosili pukovnici, a u Drugom je svjetskom ratu potvrđen kao službeni nacionalni simbol Kanade, naime 1965. godine.

Prvi naseljenici u Kanadi javorov su sirup upoznali od Indijanaca. Indijanci su ga navodno otkrili tako da su naletjeli na sok koji je tekao iz slomljene grane drveta javora.

Od 17. stoljeća nadalje proizvođači mlijeka koji su željeli povećati svoj prihod probušili su rupe u drveću javora. Sirup su nazvali "grmov šećer", a prodavali su ga kao izvor sladila.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Javorov je sirup najbolji prirodni zaslađivač koji je zdraviji od bilo kojeg drugog zaslađivača. Sadrži 63 vrste hranjivih tvari, među kojima prevladavaju snažni antioksidanti. Od javorovog sirupa možemo također dobiti i javorov šećer.

Upotrijebiti ga možemo za zaslađivanje čaja ili kave, kao preljev za palačinke, za pripremu deserta, kao preljev za zobene pahuljice i na mnoge druge načine.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Javorov sirup ima antioksidativna svojstva koja su od temeljnog značaja za zdrav život. Antioksidansi su važni za tijelo jer neutraliziraju slobodne radikale koji mogu uzrokovati različite zdravstvene tegobe.

Upotrebom javorovog sirupa brinemo i za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Srce je naš najvažniji organ koji u tijelu crpi krv, a izložen je različitim bolestima.  Prisutnost cinka u tijelu jedan je od najboljih načina za zaštitu srca od spomenutih bolesti. Javorov sirup sadrži cink zbog čega ga možemo koristiti i za sprječavanje nastanka različitih kardiovaskularnih bolesti. Cink također poboljšava učinkovitost endotelnih stanica koje štiti od ozljeda zbog prevelikih količina kolesterola.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Antioksidanti potiču rad imunološkog sustava i omogućuju mu da se bori protiv infekcija. Konzumacija javorovog sirupa može pomoći našem tijelu izgraditi snažan imunološki sustav koji će nas štititi od bolesti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.