Članci i enciklopedije

Šitake 

Šitake 

Šitake 

Šitake gljive upotrebljavaju se u azijskim kulturama tisućama godina (upotreba je započela prije otprilike 6.000 godina). Upoznajte gljive i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Šitake 


Kratak opis:


Šitake je gljiva čiji se ekstrakt koristi kao snažan lijek. Koristi se za promicanje funkcioniranja imunološkog sustava, snižavanje razine kolesterola u krvi, liječenje raka prostate i kao prirodni agens protiv starenja. Gljiva je pogodna za konzumiranje.

Ljudi ih obrađuju više od 800 godina i koriste se za pripremu mnogih jela, jer imaju jedinstven okus i impresivne zdravstvene prednosti. Gljive potječu iz Istočne Azije, a mi ih nazivamo i "crnim gljivama" i "hrastovim gljivama". Poznate su diljem svijeta i predstavljaju više od ¼ svih kultiviranih gljiva na svijetu.

Sadrže puno hranjivih tvari, uključujući vitamin B, fosfor, mangan i cink, vitamin C, vitamin D, željezo, magnezij i kalij. One su bogate prehrambenim vlaknima i jakim antioksidansima, uključujući alkaloide, fenole i diterpenoide. Stručnjaci preporučuju dodavanje manjih količina gljiva na onoliko obroka što je više moguće.


Kako djeluje?


Gljiva šitake sadrži kemikalije koje smanjuju razinu kolesterola u krvi. One također sadrže malu količinu tvari koje inhibiraju rast tumora.
 

Indikacije za upotrebu:

 

  • Rak na prostati
  • povišen kolesterol u krvi
  • teškoće s kožom
  • prekomjerna tjelesna težina
  • tjelesne upale
  • teškoće s krvotokom
  • različite vrste raka
  • teškoće s probavom
  • nedostatak energije
  • svakodnevno suočavanje sa  stresom
  • smanjeno djelovanje imunološkog sustava
  • visok krvni tlak

 

Preporučen dnevni unos:

 

Preporučena dnevna doza ovisi o različitim čimbenicima, kao što su dob korisnika, opće zdravlje i ostali uvjeti. Trenutačno nema dovoljno znanstvenih podataka za utvrđivanje preporučene dnevne doze. Slijedite smjernice o naljepnicama proizvoda i posavjetujte se s osobnim liječnikom ili ljekarnikom.


Strani učinci:


Gljive su sigurne jesti dok se ne konzumiraju u malim količinama. U slučaju predoziranja, oni mogu uzrokovati nelagodu želuca, poremećaji cirkulacije i oticanje kože (upala). Oni također mogu uzrokovati povećanu osjetljivost na sunce, alergijske reakcije kože i probleme s disanjem.

Kontraindikacije:

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati korištenje bilo koje vrste medicinske gljive, uključujući i gljive. Budući da krumpirići gljiva potiču funkciju imunološkog sustava, ne smiju ih uzimati bolesnici s multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom i lupusom, jer mogu narušiti simptome bolesti. Pacijenti s poremećajem krvi koji se nazivaju eozinofilija također ne bi trebali koristiti gljive.


Jeste li znali?

 

  • Šitake gljive se koristile su se u azijskim kulturama tisućama godina (upotreba je započela prije otprilike 6000 godina).
  • Prednosti gljive prašine u prašini iskorištavaju ljudi širom svijeta.
  • Šitake gljive su svijetlo smeđe boje, imaju nježne zakrivljene šešire i rastu promjer do 4 cm Imajo bogat, mesnat okus.
  • Ako jedemo gljive u svom prirodnom stanju, one bi mogle biti jedna od najodrživijih namirnica u našoj prehrani!
  • Šitake gljive najpoznatij su zbog jakog utjecaja na funkcioniranje imunološkog sustava
  • Sadrže jedinstvene polisaharide. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.