Članci i enciklopedije

Ghee maslac

Ghee maslac

Ghee maslac

Budući da ghee maslac sadrži velike količine vitamina K, može nam pomoći u održavanju zdravih kostiju. Kalcij je mineral koji je nužno potreban za normalan sastav i rast kostiju. Maslac nas štiti od kalcifikacije arterija koju poznajemo kao aterosklerozu. Ista potiče nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Opis

Ghee maslac dobiva se od:

Ime: Kravlje mlijeko
Latinsko ime: /
Druga imena za maslac: Zlatni ghee, kulinarsko zlato, tekuće zlato


Opis maslaca i postupak proizvodnje:

Kravlje mlijeko je tekućina koja se dobiva iz mliječnih žlijezda krave. Sadrži veliku količinu vode i hranjivih tvari.

Ghee maslac je pročišćeni maslac koji se danas prije svega dobiva upotrebom kravljeg mlijeka, a u prošlosti su ga proizvodili isključivo upotrebom mlijeka bivola. Proizvodnja ghee maslaca prilično se razlikuje od proizvodnje običnog pročišćenog maslaca kod kojeg postupak proizvodnje završi kada voda ishlapi, a s masti odvojimo krute dijelove mlijeka. Proizvodnja ghee maslaca naime uključuje i vrenje maslaca, što omogućuje dobivanje aromatiziranog maslaca ugodnog mirisa.

Kvalitetan ghee maslac prepoznajemo po zlatnoj boji koja je vidljiva kada je maslac na sobnoj temperaturi. U krutom je stanju maslac obično bijele, a ponekad i zlatne boje.

 

Upotreba maslaca:
Ghee maslac se tradicionalno koristi u indijskoj kuhinji. Pogodan je za kuhanje, pečenje i pohanje. Često se koristi za pripremu tijesta i kao prilog jelima.

Ne sadrži laktozu i kazein jer se oba produkta tijekom postupka proizvodnje uklone. Upravo ga iz tog razloga konzumiraju pojedinci koji su alergični na mliječne proizvode. Maslac potiče rast zdravih bakterija u crijevima te na taj način poboljšava probavu. Sadrži velike količine zdravih masnih kiselina koje se kao ugljikohidrati apsorbiraju izravno u jetra te se koriste kao izvor energije. Konjugirana linolna kiselina koja se nalazi u ghee maslacu povezana je sa sprječavanjem razvoja raka i nastanka pretilosti.

Odličan je izvor vitamina K, A i E koji su topivi u mastima.

 

Recepti:
Upotrebom ghee maslaca možemo pripremiti ukusne banane kojima možemo dodati i cimet. Potrebno nam je:

●      1 banana,

●      2 prstohvata cimeta,

●      1 žlica ghee maslaca,

●      2 prstohvata osušenog đumbira.

Bananu narežemo na komadiće. Postoje dva načina pripreme. Kod prvog možemo komadiće banane pomiješati ghee maslacem te ih duboko zamrznuti. Drugi način pripreme uključuje upotrebu svježih banana koje pomiješamo ghee maslacem. Smrznute banane otopimo i na vrh posipamo cimet. Isto napravimo i sa svježim bananama. Poslužimo kao desert.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Ajurvedska medicina preporuča upotrebu ghee maslaca za njegu kože. Smatra se da maslac smanjuje vidljivost ožiljaka i strija.

Budući da ghee maslac sadrži velike količine vitamina K, može nam pomoći u održavanju zdravih kostiju. Kalcij je mineral koji je nužno potreban za normalan sastav i rast kostiju. Maslac nas štiti od kalcifikacije arterija koju poznajemo kao aterosklerozu. Ista potiče nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.