Blaženi čkalj (Cnicus benedictus)
Posljednja istraživanja pokazuju da biljka utječe i na živčani sustav. Studija je iz 2015. godine po..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Biljka se pokazala kao učinkovita u liječenju tuberkuloze i različitih dišnih bolesti, zbog čega se trenutno koristi u izradi lijekova za tuberkulozu. Provedena su i istraživanja koja potvrđuju utjecaj bosiljka na smanjenje šećera i slobodnih radikala u tijelu, što pak možemo iskoristiti u liječenju dijabetesa.
Opis
Latinsko ime:
Ocimum basilicum
Upotrebljivi dio:
Čitava biljka
Druga imena:
Bašelak, bosilje, marijanec, murtila
Opći opis i povijest:
Bosiljak prvobitno potječe iz Irana, Indije i drugih tropskih područja Azije. Bujna je jednogodišnja biljka čiji su listovi i sjemenke nevjerojatno popularni za korištenje u medicinske svrhe. Naraste u visinu do 100 cm. Listovi su svjetlo zelene do tamno zelene i ljubičaste boje, glatki i svilenkasti, dok su cvjetovi prilično visoki, bijele ili ljubičaste boje.
Europski "slatki bosiljak" slatkog je okusa koji podsjeća na anis.
Poznajemo ga još iz vremena Egipćana koji su ga koristili u izvođenju vjerskih obreda. Koristio se i kao sastojak u balzamima korištenima za mumifikaciju.
U srednjem se je vijeku vjerovalo da ima magične moći te su ga stoga koristili kao zaštitu basiliska – čudovišta koje je izgledalo kao otrovna zmija.
U Europu su ga doveli Grci i Rimljani.
Korištenje i upotreba u prehrani:
Čak i ako nam kuhinja pruža samo nekoliko začina, jedan od njih će zasigurno biti bosiljak. Njegova kombinacija s ružmarinom i timijanom često je dio mesnatih jela, ribe, povrća, sira, juhe i jaja, a također je i glavni sastojak začinskog umaka zvanog pesto, koji uz bosiljak sadrži i pinjole i parmezan.
Dodati ga možemo umacima od rajčice za tjestenine ili pak pomoću njega pripremiti salatu s bosiljkom, mozzarellom i rajčicama, a nasjeckani bosiljak možemo dodati i u rastopljeni maslac kojeg prelijemo preko odrezaka.
Upotreba u zdravstvene svrhe:
Bosiljak sadrži velike količine flavonoida koje svrstavamo među antioksidanse. Sadrži i sastojke koji imaju protuupalna i antibakterijska svojstva.
Sadrži malo kalorija i nimalo kolesterola te je odličan izvor vitamina i minerala koji su potrebni za optimalno zdravlje.
Sadrži iznimno visoke vrijednosti beta karotena, vitamina A, kriptoksantina, luteina i zeaksantina. Ti sastojci djeluju kao lovci na slobodne radikale koji igraju važnu ulogu u starenju i raznim oboljenjima.
Listovi su bosiljka odličan izvor željeza koji je sastavni dio hemoglobina u unutrašnjosti crvenih krvnih stanica.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
U nedavnim je provedenim istraživanjima utvrđeno da bosiljak smanjuje negativan utjecaj bakterija.
Biljka se pokazala kao učinkovita u liječenju tuberkuloze i različitih dišnih bolesti, zbog čega se trenutno koristi u izradi lijekova za tuberkulozu.
Provedena su i istraživanja koja potvrđuju utjecaj bosiljka na smanjenje šećera i slobodnih radikala u tijelu, što pak možemo iskoristiti u liječenju dijabetesa.
Eugenol kojeg pronalazimo u bosiljku poznat je po svojem protuupalnom djelovanju. Dragocjeno je sredstvo za olakšavanje simptoma kod osoba koje se često suočavaju s upalnim procesima.
Posljednja istraživanja pokazuju da biljka utječe i na živčani sustav. Studija je iz 2015. godine po..
Odoljen dokazano skraćuje vrijeme koje nam je potrebno da zaspimo. Poboljšava kvalitetu sna i, za ra..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.