Noni (Morinda citrifolia)
Noni je u mnogim godinama korištenja priskrbio nadimak 'drvo za glavobolju'. Istraživanja su pokazal..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Masline su također dio tradicionalnih mediteranskih jela, poput grčke salate, ciabatte i drugih. Zasigurno ste ih već jednom susreli na pizzi ili u kombinaciji s tjesteninama.
Opis
Latinsko ime:
Olea europaea
Upotrebljivi dio:
Plod, listovi, cvijet
Druga imena:
/
Opći opis i povijest:
Maslina je plod istoimenog drveta. Biljku svrstavamo u porodicu također istoimenog naziva, maslina. Maslina potječe iz Sredozemlja, a u Hrvatskoj poznajemo dvije vrste: uzgajanu i divlju. Riječ je o manjem zimzelenom drvetu, odnosno grmu. Listovi su srebrno-zimzelene boje, dugački od 4 do 10 centimetara, duguljasti i široki. Cvijet masline je malen i bijele boje. Plod (maslina) je malen, velik od 1 do 2,5 centimetara, a bere se kada postigne zelenu ili ljubičastu boju. Sadrži jedno jedino sjeme.
Maslinovo se ulje u prošlosti smatralo svetim. Grančica masline često je bila simbol izobilja, slave i mira. Lisnate grančice stabla masline u prošlosti su ritualno poklanjali božanskim i iznimno moćnim osobama, a kao simbol blagoslova grančice su se koristile za krunjenje pobjednika prijateljskih igara i krvavih bitaka. Danas se maslinovo ulje još uvijek koristi u mnogobrojnim vjerskim obredima. Tijekom godina maslina je postala simbol mira, radosti, mudrosti, slave, plodnosti, moći i čistoće.
U drevnom Izraelu maslinovo su ulje koristili u kuhinji i u mnogobrojne druge svrhe, poput: za rasvjetu, darivanje i pomast za svećenike.
Korištenje u prehrani i upotreba:
Maslinovo ulje dobiva se prešanjem maslina i ima široku upotrebu u kuhinji, a uz to se koristi i u kozmetici (za pripremu masti, krema ili za neposredno nanošenje na kožu). Masline možemo koristiti za pripremu zdravih i ukusnih grickalica, dodati ih u martini ili ih ponuditi kao ukras. Nasjeckane masline možemo umiješati u rižoto, dodati ih u mnogobrojne salate, od njih pripremiti umake ili ih ponuditi u kombinaciji s rajčicom i češnjakom čiji se okusi slažu odlično.
Masline su također dio tradicionalnih mediteranskih jela, poput grčke salate, ciabatte i drugih. Zasigurno ste ih već jednom susreli na pizzi ili u kombinaciji s tjesteninama.
Upotreba u zdravstvene svrhe:
Konzumija maslina ima velik utjecaj na opće zdravlje. Pomažu nam kod regulacije krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, bogat su izvor vitamina E, djeluju kao antioksidans, smanjuju učinke degenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest, benigni i maligni tumori, proširene vene), štite stanične membrane od bolesti, povećavaju plodnost i poboljšavaju rad reproduktivnog sustava, a ujedno su i odlična zaštita od anemije. Sadrže oleinsku kiselinu koja ima pozitivne učinke na rad srca.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Konzumacija maslina igra važnu ulogu kod održavanja i poticanja rada imunološkog sustava, a iste nas prije svega štite od razvoja kroničnih virusnih oboljenja.
Noni je u mnogim godinama korištenja priskrbio nadimak 'drvo za glavobolju'. Istraživanja su pokazal..
Muira puama je jedna od najaktivnijih biljaka s dugom poviješću upotrebe kao energetski tonik za pos..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.