Članci i enciklopedije

Mangostin (Garcinia mangostana)

Mangostin (Garcinia mangostana)

Mangostin (Garcinia mangostana)

Znanstvena su istraživanja pokazala da mangostin sadrži prirodne polifenolne spojeve, poznatije kao ksantoni. Postoje dvije vrste ksantona u plodu – alfa i gama. Ksantoni i njihovi derivati imaju više prednosti upotrebe u zdravstvene svrhe, uključujući i protuupalno djelovanje. Učinkovito su sredstvo u borbi protiv različitih bolesti srca i krvožilnog sustava. Usporavaju proces starenja i štite tijelo od razvoja degenerativnih bolesti.

Opis

Mangostin

Latinsko ime:

Garcinia mangostana

Upotrebljivi dio:

Plod

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Mangostin je tropsko zimzeleno drvo koje potječe iz Indonezije. Uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, na jugozapadu Indije i u drugim tropskim područjima, kao što je Puerto Rico. Može narasti od 6 do 25 metara visine. Plod je slatkog, no pikantnog okusa i vrlo je sočan. Okružuje ga crvenkasto-ljubičasto obojana kora. U svakom se plodu nalazi jestivo meso. Sjemenke su oblika i veličine badema.

Američko ministarstvo za poljoprivredu primilo je sjemenke mangostina iz Jave 1906. godine. Uzgajati su ga pokušali i na Havajima, no drvo se nije prilagodilo podneblju, zbog čega se i dan danas iznimno rijetko pojavljuje na tim otocima. Shvatili su da veliki broj sadnica umre već u prvoj godini starosti.

Plod su također poznavali u kineskoj dinastiji Ming. Vjerovali su da uz pomoć mangostina mogu održati fizičku izdržljivost. Također su poznavali njegovo antimikrobno djelovanje jer su uz njegovu pomoć liječili dizenteriju i infekcijske proljeve.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Tvrda, kožasta kora, samljevena u prah ili pripremljena kao oblog odnosno čaj, koristi se za liječenje proljeva, dizenterije, kožnih bolesti, kroničnih bolova, infekcija, vrućine i upala.

Konzumirati ga možemo svježeg, naime tako da ga prerežemo na pola i izdubimo sočni središnji dio. Plod možemo i zamrznuti za buduću upotrebu, no može se desiti da će mangostin izgubiti okus, a promijeniti se može i njegova tekstura. Česti je sastojak u kolačima, sladoledima i pićima.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Znanstvena su istraživanja pokazala da mangostin sadrži prirodne polifenolne spojeve, poznatije kao ksantoni. Postoje dvije vrste ksantona u plodu – alfa i gama. Ksantoni i njihovi derivati imaju više prednosti upotrebe u zdravstvene svrhe, uključujući i protuupalno djelovanje. Učinkovito su sredstvo u borbi protiv različitih bolesti srca i krvožilnog sustava. Usporavaju proces starenja i štite tijelo od razvoja degenerativnih bolesti.

Mangostin je bogat vitaminom C i sadrži približno 12 % dnevnih potreba za vitaminom C na 100 g. Brine o otpornosti protiv gripe i sličnih infekcija. Konzumacija voća bogatog vitaminom C od ključnog je značaja za razvoj otpornosti protiv bolesti.

Potiče rad crvenih krvnih stanica i sprječava nastanak slabokrvnosti. Poboljšava protok krvi po žilama jer uzrokuje dilataciju krvnih žila koja pak sprječava nastanak bolesti, kao što su ateroskleroza, visoki kolesterol, srčani zastoji i veliki bolovi u prsima.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Prehrana bogata mangostinom korisna je kod snižavanja razine kolesterola u čovjekovom tijelu. Također pomaže regulirati razinu triglicerida koji brinu za pravilno djelovanje srca.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.