Badem (Prunus dulcis)
Konzumacija približno 23 badema dnevno jednostavan je način da tijelu osiguramo više temeljnih hranj..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Znanstvena su istraživanja pokazala da mangostin sadrži prirodne polifenolne spojeve, poznatije kao ksantoni. Postoje dvije vrste ksantona u plodu – alfa i gama. Ksantoni i njihovi derivati imaju više prednosti upotrebe u zdravstvene svrhe, uključujući i protuupalno djelovanje. Učinkovito su sredstvo u borbi protiv različitih bolesti srca i krvožilnog sustava. Usporavaju proces starenja i štite tijelo od razvoja degenerativnih bolesti.
Opis
Latinsko ime:
Garcinia mangostana
Upotrebljivi dio:
Plod
Druga imena:
/
Opći opis i povijest:
Mangostin je tropsko zimzeleno drvo koje potječe iz Indonezije. Uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, na jugozapadu Indije i u drugim tropskim područjima, kao što je Puerto Rico. Može narasti od 6 do 25 metara visine. Plod je slatkog, no pikantnog okusa i vrlo je sočan. Okružuje ga crvenkasto-ljubičasto obojana kora. U svakom se plodu nalazi jestivo meso. Sjemenke su oblika i veličine badema.
Američko ministarstvo za poljoprivredu primilo je sjemenke mangostina iz Jave 1906. godine. Uzgajati su ga pokušali i na Havajima, no drvo se nije prilagodilo podneblju, zbog čega se i dan danas iznimno rijetko pojavljuje na tim otocima. Shvatili su da veliki broj sadnica umre već u prvoj godini starosti.
Plod su također poznavali u kineskoj dinastiji Ming. Vjerovali su da uz pomoć mangostina mogu održati fizičku izdržljivost. Također su poznavali njegovo antimikrobno djelovanje jer su uz njegovu pomoć liječili dizenteriju i infekcijske proljeve.
Korištenje u prehrani i upotreba:
Tvrda, kožasta kora, samljevena u prah ili pripremljena kao oblog odnosno čaj, koristi se za liječenje proljeva, dizenterije, kožnih bolesti, kroničnih bolova, infekcija, vrućine i upala.
Konzumirati ga možemo svježeg, naime tako da ga prerežemo na pola i izdubimo sočni središnji dio. Plod možemo i zamrznuti za buduću upotrebu, no može se desiti da će mangostin izgubiti okus, a promijeniti se može i njegova tekstura. Česti je sastojak u kolačima, sladoledima i pićima.
Upotreba u zdravstvene svrhe:
Znanstvena su istraživanja pokazala da mangostin sadrži prirodne polifenolne spojeve, poznatije kao ksantoni. Postoje dvije vrste ksantona u plodu – alfa i gama. Ksantoni i njihovi derivati imaju više prednosti upotrebe u zdravstvene svrhe, uključujući i protuupalno djelovanje. Učinkovito su sredstvo u borbi protiv različitih bolesti srca i krvožilnog sustava. Usporavaju proces starenja i štite tijelo od razvoja degenerativnih bolesti.
Mangostin je bogat vitaminom C i sadrži približno 12 % dnevnih potreba za vitaminom C na 100 g. Brine o otpornosti protiv gripe i sličnih infekcija. Konzumacija voća bogatog vitaminom C od ključnog je značaja za razvoj otpornosti protiv bolesti.
Potiče rad crvenih krvnih stanica i sprječava nastanak slabokrvnosti. Poboljšava protok krvi po žilama jer uzrokuje dilataciju krvnih žila koja pak sprječava nastanak bolesti, kao što su ateroskleroza, visoki kolesterol, srčani zastoji i veliki bolovi u prsima.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Prehrana bogata mangostinom korisna je kod snižavanja razine kolesterola u čovjekovom tijelu. Također pomaže regulirati razinu triglicerida koji brinu za pravilno djelovanje srca.
Konzumacija približno 23 badema dnevno jednostavan je način da tijelu osiguramo više temeljnih hranj..
Maca je bogati izvor proteina, minerala, enzima i aminokiselina. Maca se već dugo koristi za potican..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.