Kokos (kokosova palma)
Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu dje..
Internetska stranica upotrebljava kolačiće uz pomoć kojih poboljšavamo korisničko iskustvo i osiguravamo vam sadržaj. Neki su nužni za pravilno funkcioniranje stranice, dok su drugi izborni. Više informacija
Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije.
Opis
Latinsko ime:
Carum carvi
Upotrebljivi dio:
Plod
Druga imena:
Kumin, karum, kiml, kimlin, kimelj, tmin, divlji kim, obični kim, livadni kim
Opći opis i povijest:
Kim je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara rozetu listova, a u drugoj godini stabljiku. Može narasti u visinu jednog metra. Potječe iz istočnog Sredozemlja i Južne Amerike. Ima razvijenu stabljiku sive ili tamno zelene boje. Listovi su dugački 5-10 cm, a cvjetovi su maleni, bijele ili ružičaste boje. Plod je izdužen i žuto-smeđe boje. Svrstavamo ga u istu porodicu biljaka kao i peršin.
Poznavali su ga već u antičko doba. Sjemenke koje su iskopali u sirijskom gradu Tell ed-Der potječu iz drugog tisućljeća prije naše ere, a o pronalasku su sjemenki izvještavali i u Velikoj Britaniji. U drevnoj egipatskoj civilizaciji kim su koristili kao začin i konzervans kod mumifikacije.
Prvobitno su ga uzgajali u Iranu i Sredozemlju, a spominje se i u Svetom Pismu, kako u Starom tako i u Novom zavjetu. Stari su Grci posudu s kimom uvijek imali na stolu, a tu su praksu nastavili i u Maroku. Veliki značaj ima i u rimskoj kuhinji. U Indiji se već tisućljećima koristi kao sastojak u brojnim receptima te je osnova za pripremu ostalih mješavina začina.
Korištenje u prehrani i upotreba:
Zbog karakteristične se arome i okusa sjemenke kima koriste kao začin koji je omiljen u cijelom cvijetu. Možemo ga čak pronaći u nekim sirevima, kao što su sir leyden te u nekim tradicionalnim francuskim kruhovima.
Može biti sastojak u čili prahu, a često ga pronalazimo i u kombinaciji s korijanderom.
Koristimo cijele ili samljevene sjemenke. Dodati ga možemo u variva i juhe, a može biti i jedan od sastojaka koje koristimo kod kiseljenja krastavaca ili pak dio deserta.
Upotreba u zdravstvene svrhe:
Najčešća tradicionalna upotreba kima je upotreba za liječenje probavnih smetnji. Kim povećava rad probavnih enzima, što pak ubrzava probavu. Također povećava oslobađanje žuči iz jetara. Žuč nam pomaže probaviti masti i neke hranjive tvari u crijevima.
Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije.
Sadrži sastojke koji sprječavaju nastanak nekih dugotrajnih posljedica šećerne bolesti.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Kim je odlično sredstvo za detoksikaciju koje tijelu pomaže ukloniti suvišnu mokraćnu kiselinu i sintetičke kemikalije. U tu se svrhu preporuča korištenje ulja dobivenog od kima.
Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu dje..
Riječ kamilica potječe iz antičke Grčke gdje "chamomaela" znači "samljevena jabuka". Naime, Plinije ..
Ponedjeljak - četvrtak: 8.00 - 16.00
Petak: 8.00 - 14.00
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.
Mogućnost kartičnog plaćanja. Osigurana zaštita osobnih podataka preko SSL kodiranja.