Članci i enciklopedije

Beta-karoteni

Beta-karoteni

Beta-karoteni

Beta-karoten je, kao i svi drugi karotenoidi, antioksidans. To je tvar koja usporava oksidaciju molekula i tijelo štiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju stanice, a s vremenom mogu uzrokovati štetu koja vodi do ozbiljnih kroničnih bolesti. Više je istraživanja pokazalo da antioksidansi iz hrane smanjuju rizik od razvoja karcinoma i nastanka kardiovaskularnih bolesti, a uz to se brinu i za normalan rad imunološkog sustava.

Opis

Beta-karoteni

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Beta-karoten je crveno-narančasti pigment kojeg pronalazimo u biljkama i voću, prije svega u mrkvi i šarenom povrću. Njegovo ime potječe od grčke riječi „beta“ i latinske riječi „carota“.

Čovjekovo tijelo beta-karoten pretvara u vitamin A ili retinol. Isti nam je potreban za održavanje zdrave kože, sluznice, imunološkog sustava i vida.

U tijelo ga možemo unijeti konzumacijom odgovarajuće hrane ili dodataka prehrani. Prednost prehrambenog beta-karotena je u tome da ga tijelo pretvori samo onoliko koliko mu je to potrebno.

 

Manjak i simptomi:

Manjak beta-karotena može se pojaviti sa sličnim simptomima kao što je to slučaj kod manjka vitamina A. Najčešće je riječ o noćnom sljepilu, suhoj koži, smanjenoj otpornosti protiv infekcija i drugim tegobama.

 

Preporučena dnevna doza:

U slučaju konzumacije dodataka prehrani potrebno se je pridržavati uputa proizvođača. Ako dnevno unesemo 5-6 komada voća s udjelom beta-karotena, možemo zadovoljiti naše potrebe za beta-karotenom koje se kreću između 3-5 miligrama.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Vitamin A u prevelikim količinama može biti otrovan. U slučaju prekomjerne konzumacije beta-karotena (više od 30 mg dnevno) postoji opasnosti od mogućeg otrovanja. Potrebno je spomenuti da to vrijedi samo za beta-karoten koji je u tijelo unesen konzumacijom dodataka prehrani, jer, kao što smo već spomenuli, naše tijelo prehrambene izvore beta-karotena pretvara u vitamin A samo onoliko koliko mu je to potrebno. Ako bi u tijelo hranom unijeli više od 2 kilograma mrkve dnevno, postoji opasnost od pojave žute kože i noktiju. Promjene su reverzibilne i ne predstavljaju opasnost za zdravlje.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Velike količine beta-karotena sadrže sljedeće namirnice:

  • marelice,
  • šparoge,
  • brokule,
  • mrkva,
  • kineski kupus,
  • listovi maslačka,
  • bilje i začini (čili, origano, paprika, peršin),
  • kelj,
  • luk,
  • grah,
  • šljive,
  • tikve,
  • špinat,
  • slatki krumpir.

 

Jeste li znali?

Beta-karoten je, kao i svi drugi karotenoidi, antioksidans. To je tvar koja usporava oksidaciju molekula i tijelo štiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju stanice, a s vremenom mogu uzrokovati štetu koja vodi do ozbiljnih kroničnih bolesti. Više je istraživanja pokazalo da antioksidansi iz hrane smanjuju rizik od razvoja karcinoma i nastanka kardiovaskularnih bolesti, a uz to se brinu i za normalan rad imunološkog sustava. Neka su istraživanja pokazala da ljudi koji dnevno unesu barem četiri obroka voća ili povrća bogatih beta-karotenom imaju manji rizik za razvoj karcinoma ili kardiovaskularnih bolesti.

Beta-karoten može također usporiti opadanje kognitivnih funkcija uzrokovane oksidativnim stresom. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.