Članci i enciklopedije

Kolin

Kolin

Kolin

Potreba za kolinom trebala bi biti veća osobito u fetusu - oko 50.000 neurona u sekundi nastalo bi tijekom svog razvoja u maternici. Upoznajte kolin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Kolin

 

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Kolin je bitan nutrijent, koji je neophodan za normalno funkcioniranje mozga. Djeluje kao preteča acetilkolina - neurotransmitera, što je iznimno važno za očuvanje memorije, a također je i sastavni dio zdravih staničnih membrana. Kolin je topiv u vodi i usko je povezan sa kompleksom vitamina B. Naše tijelo proizvodi samo, ali u izuzetno malim količinama, stoga ga moramo unijeti u tijelo uz pravilnu prehranu. Također se koristi za jetru za prijenos masti, ali njegova najvažnija uloga u tijelu je osigurati normalno funkcioniranje mozga. Koristi se za razvoj i održavanje zdravih stanica mozga. Potreba za kolinom trebala bi biti veća osobito u fetusu - oko 50.000 neurona u sekundi nastalo bi tijekom svog razvoja u maternici.

Nedostaci i simpotmi:

 

Nedostatak kolina može uvelike narušiti funkciju pamćenja i razmišljanja, otežava usredotočiti se na stvari i negativno utječe na naše raspoloženje. Moguće je i nedostatak energije, kronični umor, bol u mišićima, te u teškim slučajevima oštećenja živaca.

Preporučen dnevni unos:

 

Žene trebaju 550 mg kolina dnevno, a muškarci 425 mg dnevno. Ako želimo iskoristiti sve prednosti koje cholin donosi u mozak uzimajući dodatak prehrani, trebali bismo uživati u većim količinama kolina.

Strani učinci ili predoziranje:

 

Kolin ima vrlo mali broj nuspojava, koji obično nisu opasni čak iu slučaju predoziranja. Ipak, bitno je slijediti smjernice za preporučenu dnevnu dozu dodataka prehrani koji sadrže kolin. Međutim, ako se premašuje preporučena dnevna doza, mogu se pojaviti simptomi kao što su mučnina, proljev, napetost, povećano znojenje, osjećaj agitacije, vrtoglavica, nesanica i glavobolja. Visoke doze se ne preporučuju u bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest, bolest bubrega ili bolest jetre.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Odličan izvor kolina su:

  • Goveđa jetra,
  • cvjetača,
  • jaja,
  • trska,
  • piletina,
  • pivski kvas,
  • mlijeko,
  • špinat,
  • pšenično zrno,
  • tofu,
  • kvinoja,
  • grejp,
  • crvena riža,
  • kikiriki i bademi.

 

Dali ste znali?

Kolin je neophodan za pravilan prijenos masti iz jetre u stanice kroz tijelo. Čisti jetru i sprečava da postane masna. Zlato igra važnu ulogu u prijenosu kolesterola i triglicerida, dva važna oblika masnoća u one dijelove tijela gdje su neophodni.

Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju niske koncentracije kolina u tijelu više su izložene riziku od oštećenja ili čak zatajenja jetre. Holin je također uključen u formiranje LDL kolesterola u jetri - iako je "loš" kolesterol, potrebno mu je tijelo unutar normalnih granica normalnog da funkcionira ispravno.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.